Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Naționaliștii ucraineni își doreau un stat al lor în Primorie

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Accesați arhiva multimediaDrapele în centrul orașului Vladivostok
Drapele în centrul orașului Vladivostok - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2022
Abonare
În anii ’30 ai secolului XX naționaliștii ucraineni planificau să-și creeze propriul lor stat în Primorie
CHIȘINĂU, 7 iul – Sputnik. Naționaliștii ucraineni, care au fugit în anii ’30 ai secolului trecut de autoritățile sovietice și s-au stabilit pe teritoriul Manciuriei, lucrau în direcția creării propriului lor stat pe un teritoriu al actualei regiuni Primorie pe care l-au cucerit de la URSS, rezultă din câteva documente desecretizate pentru prima dată Direcția Serviciului Federal de Securitate din Primorie, pe care au putut să le studieze jurnaliștii RIA Novosti.
Printre documentele despre care este vorba se numără și o decizie pronunțată deja în Rusia contemporană și care dispune refuzul reabilitării liderilor condamnați ai naționaliștilor ucraineni din Extremul Orient.
În toamna anului 1945, după ce gruparea armată a forțelor militare japoneze a fost înfrântă de Armata Roșie, serviciul de contraspionaj sovietic „SMERȘ” a arestat patru activiști ai mișcării naționaliste ucrainene din Extremul Orient. Aceștia au fost Iuri Roi, Ivan Șlendik, Aleksandr Dzîgar și Nikolai Samarskii.
Ulterior ancheta a stabilit că în 1934, după ce Japonia a acaparat teritoriile Manciuriei, la inițiativa naționaliștilor ucraineni imigranți stabiliți în această regiune a fost creată organizația antisovietică „Colonia Națională Ucraineană” (CNU). La crearea ei au mai luat parte consulatul polonez din Harbin și comunitatea „Prometeu”, constituită pe lângă acest consulat.
Potrivit anchetei, principala sarcină a CNU era lupta activă contra URSS cu scopul ruperii Ucrainei de la Uniunea Sovietică și creării pe teritoriul ei a unui stat naționalist cu capitala la Kiev, precum și ruperii de la URSS a Primoriei sovietice în scopul constituirii pe teritoriul său a autonomiei ucrainene „Zelenîi Klin”.
CNU a fost formată în mare pare din rămășițele bandelor lui Petliura la care au aderat și alte persoane care au luptat în anii războiului civil din Rusia.
În anii 1936-1939, sub conducerea lui Roi, a fost declanșată o amplă campanie propagandistică, inclusiv prin publicații tipărite, cum a fost, de exemplu, „Extremul Orient”.
Totodată, pentru activizarea activității antisovietice în Manciuria, CNU a creat organizația naționalistă antisovietică de tineret „Centrul Ucrainean din Extremului Orient”, care a și devenit principalul promotor al ideii creării statului național ucrainean pe pământurile Primoriei sovietice. Tot în acește scopuri în CNU au venit în anii 1936-1937 reprezentanții centrului berlinez „Organizația Naționaliștilor Ucraineni” Kord-Feodorov, Markov și alții, care, fiind ajutați de misiunea militară japoneză în Harbin și de Roi au ocupat funcții de conducere în colonie.
Russian Aerospace Force jet during a combat mission in Syria - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2022
Editoriale
De ce exporturile de arme rusești sunt dominate de aviație
Organizația Naționaliștilor Ucraineni* era susținută de Abwehr – serviciul de informații al Germaniei hitleriste. Misiunile militare japoneze erau organe de spionaj, create pentru a lucra în principalele regiuni ale Extremului Orient sovietic, iar organizația din Harbin era organul de conducere al tuturor misiunilor și departamentelor militare japoneze.
Ancheta a mai stabilit că Roi conducea întreaga activitate politică a CNU contra URSS. Dzîgar a participat în 1937 la crearea „Centrului Ucrainean din Extremul Orient”, iar în 1944 el a fost ales membru al consiliului de conducere a „Coloniei Naționale Ucrainene”. Șlendik a aderat în 1935 la CNU, în anii 1936-1939 a fost membru al conducerii acesteia și șef de cancelarie, precum și redactor tehnic al revistei „Extremul Orient”. Samarskii a făcut parte din CNU începând cu 1934, în anul următor a devenit membru al conducerii ei, din 1937 a lucrat în calitate de secretar personal al lui Roi, iar în paralel a condus grupul de ghetmani. Acesta a făcut parte și din consiliul conducătorilor CNU, practicând și o activitate naționalistă energică.
Vina lui Roi, Dzîgara, Șlendik și Samarskii a fost dovedită. Ei au fost condamnați la câte zece ani privațiune de libertate. Deja în timpul Rusiei contemporane acestora le-a fost refuzată reabilitarea ca unor persoane care au comis infracțiuni contra statului din motive politice.
* Organizație extremistă interzisă în Rusia.
Fluxul de știri
0