Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova se împrumută cu alte 150 de milioane de euro: Cum vor fi cheltuiți banii

© AFP 2024Euro
Euro - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2022
Abonare
Uniunea Europeană va acorda asistență macrofinanciară Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 7 iul - Sputnik. Republica Moldova va primi asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.
Proiectul de ratificare a Memorandumului de înțelegere dintre Moldova şi UE, semnat la Bruxelles la 22 iunie 2022, a fost aprobat în prima lectură în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.
Potrivit ministrului Finanțelor, Dumitru Budeanschi, care a prezentat proiectul în fața deputaților, 30 de milioane de euro din această asistență sunt sub formă de grant și 120 de milioane de euro – împrumut.
„Ajutorul financiar va fi acordat pentru a acoperi necesitățile bugetare ale Republicii Moldova și este complementar resurselor furnizate de instituțiile financiare internaționale și donatori pentru programul de reformă a țării”, este precizat în proiect.
Domeniile cheie ale reformelor finanțate sunt sectorul energetic, lupta împotriva corupției, statul de drept, guvernarea sectorului financiar și public, climatul de afaceri. Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.
Pentru punerea în aplicare a prevederilor Memorandului este necesară, de asemenea, ratificarea Acordului de grant privind asistența macrofinanciară pentru suma de 30 de milioane de euro și a Acordului de facilitare de împrumut dintre Moldova, UE și Banca Națională a Moldovei pentru suma de 120 de milioane de euro. Cele două proiecte au fost votate, la fel astăzi, în prima lectură.
Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2022
Societate
Parlamentul se întrunește astăzi în ședință: Ce subiecte sunt pe ordinea de zi
Fluxul de știri
0