Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Szijjarto: A renunța la gazul și petrolul rusesc ar fi un dezastru pentru Ungaria

© AFP 2024 / ADEM ALTANPéter Szijjártó
Péter Szijjártó - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2022
Abonare
Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat marți, la CNN, că Ungaria, dar și Uniunea Europeană, sunt fizic incapabile să înlocuiască gazele și petrolul livrate de pe piața rusească.
BUCUREȘTI, 6 iul - Sputnik. Prezent la CNN, șeful diplomației maghiare a fost întrebat de realizatoarea Christiane Amanpour cu privire la motivul pentru care Ungaria face notă discordantă în UE și în NATO în ceea ce privește sancțiunile în domeniul energetic aplicate Federației Ruse.
„Dacă livrările din Rusia se opresc, atunci nu va exista nicio posibilitate fizică de a le înlocui. Geografia a determinat infrastructura. Pentru a schimba lanțurile de aprovizionare, este nevoie de câțiva ani, de mulți bani. Dar ceea ce este mai important - în cazul actual, mai mulți ani, cinci, șase, șapte ani”, a răspuns oficialul maghiar.
Acesta a mai subliniat că națiunea maghiară nu poate fi făcută responsabilă sau pusă să sufere din pricina unui război pe care nu l-a dorit, nu îl dorește și nici nu îl poate împiedica.
De altfel, poziția Ungariei este categorică în ceea ce privește evitarea dezastrului economic. Viktor Orban a declarat în marja ultimului summit al UE că țara sa nici nu dorește măcar să discute propuneri ce ar putea duce la pierderea accesului la gazele și petrolul de pe piața rusească. Aceasta pentru că o astfel de decizie ar însemna distrugerea economiei maghiare.
Aragaz - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2022
Internațional
Prețul gazului în Europa ar putea să depășească 2000 de dolari, a declarat un expert
Fluxul de știri
0