Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Justiției vrea să-i responsabilizeze pe administratorii autorizați

© Sputnik / Evgheni PanasencoMinisterul Justiției al RM
Ministerul Justiției al RM - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministerul Justiției va promova în regim de urgență un proiect de lege care are ca scop responsabilizarea profesiei de administrator autorizat
CHIȘINĂU, 6 iul - Sputnik. Serviciul de presă al Ministerului Justiției anunță că instituția a elaborat și va promova în regim de urgență un proiect de lege care are ca scop responsabilizarea profesiei de administrator autorizat.
Sursa citează și o declarație la subiect făcută de ministrul de resort, Sergiu Litvinenco. În opinia demnitarului, „probleme în sistemul profesiei de administrator autorizat sunt multe” și „deși scopul acestei profesii este de a administra o companie astfel încât situația ei financiară să se îmbunătățească, deseori situația este diametral opusă – în loc de îmbunătățire, compania acumulează și mai multe datorii”.
„Plus la aceasta, legislația a fost croită astfel încât să nu existe nicio pârghie de intervenție – indiferent de „performanțele” administratorului autorizat, sancționarea acestuia este practic imposibilă”, a spus Litvinenco.
Prin proiectul de lege ci pricina se propune extinderea subiecților care vor avea dreptul să sesizeze Comisia de autorizare și disciplină în privința faptelor ce pot constitui abateri disciplinare ale administratorilor autorizați. Vor fi adăugați ca subiecți membrii Comisiei de autorizare și disciplină și orice persoană interesată. O altă propunere se referă la extinderea termenului de prescripție pentru aplicarea sancțiunilor disciplinare în privința administratorilor autorizați. Și anume, acestea vor putea fi aplicate în termen de 5 ani de la data săvârșirii abaterii disciplinare.
Documentul mai prevede formularea mai clară a abaterilor disciplinare săvârșite de către administratorii autorizați, extinderea cercului de sancțiuni disciplinare care pot fi aplicate, incluzând suspendarea sau retragerea licenței, în funcție de gravitatea faptelor săvârșite de către administratorii autorizați. În prezent, astfel de sancțiuni la modul practic sunt imposibil de aplicat. De asemenea, Comisiei de autorizare și disciplină îi va fi atribuită competența de constatare și sancționare a încălcărilor normelor deontologice comise de către administratorii autorizați.
Ministerul Justiției al Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2022
Politică
Ministerul Justiției a reacționat la comunicatul avocaților lui Alexandru Stoianoglo
Fluxul de știri
0