Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

ANRE anunţă că prețurile la carburanți au intrat într-o curbă de scădere

© Sputnik / Mihai CarausANRE
ANRE - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2022
Abonare
ANRE atestă în ultimele zile o tendință de descreștere a cotațiilor la bursele internaționale la produsele petroliere.
Cotațiile Platts au înregistrat o ușoară scădere pe parcursul săptămânii trecute care se menține și săptămâna curentă, ajungând la prețul de circa 1211 dolari/tonă pentru benzină și circa 1179 dolari/tonă pentru motorină, înregistrând o scădere cu aproximativ 145 dolari/tonă pentru benzină și, respectiv, cu 73 dolari/tonă la motorină. Anunțul a fost făcut astăzi printr-un comunicat de presă de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Conform mecanismului actual de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, curba respectivă este reflectată fidel în prețurile pentru carburanți la stațiile de alimentare din țară. ANRE reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere.
Astfel, pentru mâine sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:
Pentru benzină COR 95 - 32,56 lei/litru (-0,27 lei);
Pentru motorină - 30,82 lei/litru (-0,36 lei).
Metodologia de calcul a ANRE folosește valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată (TVA) și marja comercială specifică (stabilită semestrial de ANRE).
Aragaz - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2022
Internațional
Prețul gazului în Europa ar putea să depășească 2000 de dolari, a declarat un expert
Fluxul de știri
0