Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În acest an se schimbă mecanismul de compensare la gaz: Ce spune un deputat PAS

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2022
Abonare
După ce Moldovagaz a cerut de la ANRE majorarea tarifului la gazele naturale, autoritățile centrale anunță că deja au elaborat un noi proiect de compensații la gaz, care va fi diferit de cel de anul trecut.
CHIȘINĂU, 5 iul - Sputnik. Proiectul privind compensațiile la gaz a fost elaborat de Guvern și urmează a fi aprobat până la sfârșitul lunii iulie. Anunțul a fost făcut luni seara de deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.
Potrivit deputatului, în acest an de compensații vor beneficia doar persoanele cu venituri modeste și va fi oferit doar în baza cererii.
"Noi pregătim mecanisme de compensare pentru iarnă. Astăzi guvernul a publicat proiectul de lege. Vor fi șase categorii de gospodării în funcție de vulnerabilitatea lor energetică. Până la sfârșitul lunii oamenii deja vor putea cunoaște cum pot beneficia de acest ajutor. Mecanismul de compensare pentru iarnă va fi un pic diferit în baza cererii. Acum o să fie diferit, o să ajutăm mai mult pe cei care într-adevăr au nevoie", a spus Radu Marian.
Majorarea tarifului până la 23,57 lei pentru un metru cub de gaz, fără TVA inclus, va însemna o nouă lovitură atât pentru bugetul cetățenilor, cât și pentru bugetul de stat, spun experții. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în condițiile în care Guvernul va fi în incapacitate de a identifica bani pe plan extern, compensarea tarifului la gaz va deveni o povară pentru actuala guvernare.
Amintim că săptămâna trecută compania Moldovagaz a solicitat conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 %. Dacă ANRE va da curs solicitării Moldovagaz, moldovenii vor achita, din 1 iulie, 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2022
Economie
„Moldovagaz” a reușit să evite cheltuieli suplimentare de 270 milioane de dolari
Fluxul de știri
0