Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Lebedinschi: "Votul electronic aprobat de CEC poate încălca credibilitatea alegerilor"

"Votul electronic aprobat de CEC poate încălca credibilitatea alegerilor"
Abonare
Maxim Lebedinschi, ex-secretar general al Comisiei Electorale Centrale: "Votul electronic presupune mai multe riscuri. Dreptul la votul secret, dreptul de a schimba votul și libertatea de exprimare este pusă în pericol".
Maxim Lebedinschi, în contextul aprobării de către CEC a conceptului sistemului de vot electronic a oferit mai multe detalii într-un interviu exclusiv pentru Agenția Sputnik Moldova. Acesta se arată îngrijorat de noul sistem de vot care poate fi aprobat de către Parlamentul după ce instituția responsabilă de organizarea alegerilor a vizat pozitiv noua concepție.
"Legea presupune că votul este secret. În același timp sistemul de vot electronic nu poate asigura dreptul la schimbul de vot. Orice cetățean poate solicita un nou buletin înainte de a-l introduce în urnă. În cazul când acest proces are loc electronic el trebuie monitorizat de a cunoaște exact ce a votat inițial persoana care solicită schimbarea opțiunii. O altă mare dilemă este monitorizarea procesului. Există riscul ca o persoană să fie influențată ceea ce încalcă dreptul la libera exprimare", a declarat Lebedinschi.
Fostul membru CEC susține că foarte puține state au adoptat un asemenea sistem, iar riscurile sunt prea mari.
"În SUA acum trei ani au fost fraudate sute de mii de voturi. Olanda a investit 300 milioane de euro, iar cu câteva zile înainte a renunțat la sistemul electronic, a declarat Lebedinschi.
Fluxul de știri
0