Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Oficial: Vârsta de pensionare pentru femei a crescut

© Sputnik / Mihai CarausКишинев люди город
Кишинев люди город - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
De la 1 iulie vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova s-a majorat cu jumătate de an.
CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Începând din 1 iulie 2022, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 33 de ani.
Totodată, pentru bărbați vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 de ani, iar stagiul de cotizare - 34 de ani.
„Cu respectarea condițiilor prevăzute de lege, reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci și mai mulți copii. Pentru ele vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și de astăzi 1 iulie 2022 constituie 57 ani”, precizează Casa Națională de Asigurări Sociale într-un comunicat de presă.
Reamintim, că pensia pentru limită de vârstă se stabilește pe viață de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depășit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare - 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.
Reieșind din stagiul complet de cotizare prevăzut pentru femei de la 1 iulie 2022, la stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă acestea urmează să confirme 36 ani de stagiu contributiv de cotizare, iar în cazul bărbaților stagiul contributiv de cotizare rămâne neschimbat - de 39 ani.
Академия Наук  - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2022
Societate
Membrii AȘM cer reîntoarcerea institutelor de cercetare în componența Academiei
Fluxul de știri
0