Editorialist
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Încercuirea” de la Lisiceansk va accelera prăbușirea „frontului de Est” ucrainean și NATO

© Sputnik / Maxim Zakharov / Trecere la banca de fotografiiLuptători ai Miliției Populare din RPL
Luptători ai Miliției Populare din RPL - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În timpul operațiunii speciale, trupele ruse „aliniază” metodic pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei de-a lungul liniilor Harkov, Dnepropetrovsk, Zaporojie și Nikolaev.
„Încercuirea Lisiceansk”, complet închisă, în care au ajuns aproximativ 7.000 de militari ucraineni și 400 de vehicule blindate, înseamnă că în regiunea Donbas rămâne doar zona fortificată Slaviansko-Kramatorsk a inamicului. Evoluțiile ulterioare sunt previzibile - înfrângerea Forțelor Armate ale Ucrainei este inevitabilă, iar în Occident (în țările NATO) opinia publică este pregătită să accepte victoria Rusiei în operațiunea specială din Ucraina.
„Încercuirea” Lisiceansky este închisă. Trupele aliate iau cu asalt orașul din trei direcții, toate căile de retragere a inamicului sunt blocate. Când au încercat să evadeze din Lisiceansk, precum și din Gorski și Zolote spre Seversk, unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au suferit pierderi semnificative de militari și echipamente. Teritoriul celei mai mari rafinării de petrol Lisiceansk a fost complet eliberat. În același timp, batalionul 108 al Forțelor Armate ale Ucrainei a fost aproape complet distrus - au supraviețuit doar 30 de oameni din 350. Nimic nu poate împiedica lichidarea rămășițelor importantei grupări Severodonetsk-Lisiceansk a Forțelor Armate ale Ucrainei și Gărzii Naționale a Ucrainei, detașamente de „legionari” străini. Pierderea a câteva mii de militari ucraineni aici (uciși și capturați) este ireparabilă în următoarele luni și este critică pentru întregul „front de est” al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Viceministrul rus de Externe, Alexandr Grușko - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2022
Internațional
Deciziile NATO vor fi examinate de Moscova sub aspect militar
Comandantul unei „unități de elită” de pușcași marini ucraineni, denumirea căreia nu a fost anunțată, a declarat pentru Skynews că 80% dintre luptătorii săi profesioniști au fost distruși sau grav răniți în luptele de lângă Severodonețk. Astfel de pierderi sunt incompatibile cu eficacitatea în luptă a Forțelor Armate ale Ucrainei, iar mobilizarea rezerviștilor neantrenați nu rezolvă problema. Capturarea a 12 mercenari străini lângă Lisiceansk va reduce semnificativ entuziasmul și fluxul de „voluntari”, deoarece în republicile Donbas pentru astfel de personaje este prevăzută pedeapsa cu moartea - execuție (primele trei sentințe au fost pronunțate la începutul lunii iunie).
Nimeni nu crede în declarațiile propagandei ucrainene despre o „retragere planificată pe noi poziții”. Pentru regimul de la Kiev, pierderea controlului asupra aglomerației Severodonetsk-Lisiceansk este o lovitură gravă pentru reputația „împrumutatului”. Înfrângerile Forțelor Armate ale Ucrainei au un impact negativ asupra volumului livrărilor de arme din Occident. Astfel, Statele Unite au recunoscut brusc că armele occidentale nu ajung în pozițiile liniei frontului Forțelor Armate ale Ucrainei (sunt distruse de loviturile cu rachete rusești), iar nici măcar echipamentul militar primit nu influențează situația.
Într-adevăr, din cele 400 de drone Switchblade promise de Statele Unite, Kievul a primit doar zece, HIMARS MLRS rămâne o armă exotică rară în Ucraina și doar două duzini de obuziere M777 de 155 mm funcționale au rămas artileriștilor Forțelor Armate ale Ucrainei. Totodată, în patru luni trupele ucrainene au pierdut 698 de instalații MLRS și 3059 de piese de artilerie și mortare.

Temeți-vă de danezii cu Javeline

Summitul NATO de la Madrid din 28-30 iunie nu a acordat prea multă atenție problemei ucrainene. Aliații nu văd Ucraina ca un element de apărare colectivă sau o zonă tampon. La o conferință de presă din 29 iunie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Kievului „să se pregătească pentru un război lung” și a ignorat întrebarea dacă Ucraina va putea adera la Alianță după aceea. Anterior, cancelarul german Olaf Scholz a râs pur și simplu de întrebarea „garanțiilor de securitate pentru Ucraina”.
Între timp, operațiunea militară specială a Federației Ruse se dezvoltă conform planului, atingându-și obiectivele, iar administrația Casei Albe se îndoiește că Ucraina va putea vreodată să recâștige controlul asupra teritoriilor pierdute după 24 februarie. Mai mult decât atât, după Lisiceansk, cucerirea Harkov-ului devine practic inevitabilă, fiind ilogic să fie lăsat în spatele trupelor ruse atunci când frontul se deplasează spre vest.
În 24 de ore, două puncte de desfășurare ale Brigăzii 113 de Apărare Teritorială și aproximativ 140 de militari au fost distruse în Harkov. Armele maritime și aeriene cu rază lungă de acțiune au distrus postul de comandă al grupului operațional-strategic „Hortița” lângă Dnepropetrovsk.
În plus, în regiunile Harkov și Dnepropetrovsk, cinci depozite cu muniție și arme au fost lichidate prin lovituri cu rachete de înaltă precizie. Aviația operațional-tactică și armată rusă, forțele de rachete și artileria au „demilitarizat” 39 de posturi de comandă, militari și echipamentul militar al Forțelor Armate ale Ucrainei în 252 de raioane. Două avioane de atac Su-25 și un avion de luptă Su-27 ale Forțelor Aeriene Ucrainene, precum și nouă drone, au fost doborâte în aer.
De la începutul operațiunii militare speciale a Federației Ruse, au fost distruse 224 de avioane, 134 de elicoptere, 1400 de drone, 353 de sisteme de rachete antiaeriene, 3859 de tancuri și alte vehicule blindate ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Trupele ruse sunt comandate de adevărați profesioniști. Condițiile rusești pentru finalizarea operațiunii speciale sunt neschimbate. Și în timp ce directorul Serviciului de Informații Naționale al SUA Avril Haynes a declarat miercuri că nu vede niciun motiv pentru pace în Ucraina, în realitate, regimul de la Kiev trebuie doar să respecte cerințele Rusiei de a pune capăt ostilităților. Pe 28 iunie, Kremlinul a reamintit încă o dată acest lucru.
Sisteme antiaeriene si antirachetă, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2022
Editorialist
Cum funcționează sistemele de război radio-electronic Krasuha-4S în Ucraina
Reuters publică o declarație a directorului de Informații Naționale al Statelor Unite, Avril Haynes: în orice scenariu, Rusia va avea succes în Ucraina, în general, tabloul pentru Kiev rămâne „destul de sumbru”.
Publicația americană The Washington Post scrie că strategia NATO în Ucraina este aproape de eșec: aliații pot pierde conflictul (la care se presupune că nu participă), populația țărilor occidentale s-a săturat de tema ucraineană și de costurile sancțiunilor, este în joc supraviețuirea în sine a Alianței”.
Revista National Review notează că victoria Rusiei în Ucraina va fi a doua înfrângere majoră pentru Statele Unite în doi ani după retragerea „umilitoare” a trupelor americane din Afganistan. Politica externă completează „imaginea sumbră”: „Președintele SUA Joe Biden ar trebui să caute o soluționare pașnică în Ucraina, și nu o „victorie” a Forțelor Armate ale Ucrainei într-un conflict armat cu Rusia. La urma urmei, consecințele unei înfrângeri militare vor fi mult mai grave pentru Kiev decât rezultatul oricăror posibile concesii.”
Statele Unite, NATO și Ucraina trebuie să se confrunte cu realitatea, nu să urmărească cu nesăbuință o superioritate de neatins asupra Rusiei.
Opinia autorului ar putea să nu corespundă neapărat cu poziția redacției Sputnik.
 Russia, NATO - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2022
Internațional
Rusia percepe acțiunile NATO drept o mișcare spre confruntare pe toate fronturile
Fluxul de știri
0