Editorialist
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Cum funcționează sistemele de război radio-electronic Krasuha-4S în Ucraina

© Sputnik / Sergei Malgavko / Trecere la banca de fotografiiSisteme antiaeriene si antirachetă, imagine din arhivă
Sisteme antiaeriene si antirachetă, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Sistemele rusești de război electronic fac posibilă detectarea și suprimarea tuturor tipurilor de ținte aeriene, chiar și la altitudini extrem de mici, inaccesibile din punct de vedere tehnologic radarelor sistemelor de rachete antiaeriene.
Echipamentul de război radio-electronic nu înlocuiește, ci consolidează sistemul de apărare antiaeriană, funcționează în integrare cu armele antiaeriene și este folosit cu succes în operațiunea specială rusă din Ucraina.
La 29 iunie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a arătat activitatea de înaltă tehnologie a sistemului mobil de război radio-electronic Krasuha-4S al Districtului Militar Central - scanarea spațiului aerian ucrainean și suprimarea stației radar aeriane a unui vehicul aerian de recunoaștere fără pilot al Forțele Armate ale Ucrainei.
Caracteristicile tactice și tehnice impresionante ale complexului Krasuha-4S fac posibilă suprimarea tuturor tipurilor de ținte aeriene - la orice înălțime și viteză, la o distanță de peste 300 km. Hardware și software-ul de război electronic „blochează” canalele de control radio ale dronelor, sistemul electronic de bord al aeronavelor și elicopterelor inamice, adică nu permit desfășurarea acțiunilor de recunoaștere, efectuarea loviturilor țintite, forțează să ia altitudine și să intre în zona de detectare (distrugere) a sistemelor de apărare aeriană. Urmează calculele antiaeriene.
Doar în 24 de ore, sistemele rusești de apărare antiaeriană au doborât două avioane de atac ucrainene Su-25 în regiunile Harkiv și Herson, un elicopter Mi-8 în regiunea Nikolaev, precum și nouă UAV-uri ale Forțelor Armate ale Ucrainei în diferite zone ale liniei de contact. La aceasta contribuie și unitățile de război radio-electronic, care „cimentează” sistemul de apărare antiaeriană stratificată. Specialiștii în război electronic notează că principalele ținte în timpul operațiunii speciale au fost avioanele de atac ucrainene Su-25, care, la altitudini extrem de mici, încearcă în mod constant și fără succes să găsească lacune în câmpul radar al grupării militare ruse.
Scopul principal al sistemului de război radio-electronic Krasuha-4S este de a proteja unitățile militare, posturile de comandă, sistemele de apărare aeriană și instalațiile industriale importante de recunoașterea aeriană și armele de înaltă precizie. Complexul de război electronic scanează în mod constant spațiul, detectează ținte și analizează frecvențele de operare ale echipamentelor inamice, apoi generează interferențe radio într-o gamă largă de frecvențe, fără limitare în azimut și unghiului locului. Suprimă toate tipurile de radare utilizate la bordul aeronavelor, elicopterelor și dronelor inamice, inclusiv Bayraktar.
Caracteristicile războiului radio-electronic rusesc
Utilizarea activă a sistemelor de război radio-electronic în conflictele armate moderne de intensitate diferită face posibilă protejarea propriilor trupe și crearea condițiilor pentru operațiuni ofensive prin perturbarea sistemelor de control automate ale inamicului. În Siria, „Krasuha-4” a blocat cu încredere și a pus la sol „roiuri” de drone pe care militanții jihadiști și curatorii lor occidentali au încercat să le folosească pentru a ataca baza aeriană Khmeimim și, de asemenea, au dezorientat rachetele „Tomahawk” cu care americanii au încercat să lovească Republica Arabă. În teatrul de operațiuni ucrainean, echipamentele și tacticile rusești pentru utilizarea războiului radio-electronic continuă să se îmbunătățească în confruntarea cu mijloacele de informații de înaltă tehnologie ale Pentagonului și ale NATO, care asistă de la distanță Forțele Armate ale Ucrainei.
Viceministrul rus de Externe, Alexandr Grușko - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2022
Internațional
Deciziile NATO vor fi examinate de Moscova sub aspect militar
Sistemul de război electronic Krasukha-4S este cea mai avansată modificare a unui sistem care a fost produs în masă și furnizat trupelor ruse din 2013. Principalul avantaj al noului sistem este automatizarea aproape completă a primirii și procesării informațiilor (control automatizat centralizat), eficiență 100%. Complexul analizează tipurile de semnale, este integrat într-un sistem de comunicații securizat, iar cu cea mai puternică radiație de interferență inteligentă cauzează „daune” radarului inamicului - distorsionează datele transmise și primite, face imposibilă detectarea țintelor și țintirea lor cu arme de înaltă precizie. Anterior, „Rostec” a raportat că o stație este suficientă pentru a acoperi o zonă de 600 de kilometri. Potrivit experților americani, Krasuha-4S este capabil să perturbeze sistemele electronice ale sateliților spion. Ampatamentul acestui complex este format din vehicule Kamaz cu patru axe (8X8), care oferă o capacitate mare de cross-country pe orice teren și stabilitate de luptă la temperaturi de la minus 50 până la plus 50 de grade Celsius.
Pe lângă Krasuha-4S, în operațiunea specială din Ucraina, trupele ruse folosesc și sisteme electronice de suprimare la sol cu ​​​​rază mai lungă de acțiune „Moskva” și „Murmansk”, o serie de sisteme de aviație și nave. Nu există analogi străini. Anterior, americanii au încercat să creeze un complex concurent, dar au eșuat. SUA recunosc că forțele ruse de război cu spectrul electromagnetic și-au demonstrat eficiența „folosind efectiv aceste arme împotriva SUA și a forțelor armate ale altor țări”.
Rusia rămâne liderul mondial în dezvoltarea și utilizarea în luptă în toate domeniile a sistemelor de război radio-electronic de diferite game. Concernele de apărare spațială militară „Almaz-Antey” și concernul de tehnologii radio-electronice „Radioelectronic Technologies”, holdingul „Roselectronica” și grupul de companii „Radio-electronîi tehnologii” lucrează cu succes pe acest subiect. Conducerea militaro-politică a Federației Ruse văd instrumentele de război electronic ca o „modalitate de atingere a superiorității în spațiul informațional și al telecomunicațiilor” eficientă și rentabilă.
Nu întâmplător s-au format brigăzi de război radio-electronic separate în patru districte militare ale Forțelor Terestre ale FR. Sistemele de război radio-electronic fac parte din formațiuni de tancuri, precum și în Forțele Aeropurtate. Forțele navale ale războiului electronic sunt unite în centre separate în toate cele patru flote ale Rusiei. În Forțele Aerospațiale, batalioane separate de război radio-electronic fac parte din armate. Sistemele de război electronic montate pe aparate fără pilot este o linie de dezvoltare separată și foarte promițătoare.
Clădirea MAE de la Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2022
Internațional
Relațiile diplomatice bulgaro-ruse atârnă de un fir de ață
Fluxul de știri
0