Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Secretar de stat, despre înarmarea Republicii Moldova: Nu ne înarmăm, ne modernizăm

© Sputnik / Miroslav RotariArmata Națională a Republicii Moldova
Armata Națională a Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2022
Abonare
Armata Națională continuă procesul de modernizare, informează secretarul de stat Valeriu Mija.
CHIȘINĂU, 29 iun - Sputnik. Republica Moldova nu se înarmează, dar își modernizează armata. O precizare în acest sens a fost făcută de către secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
Potrivit acestuia, Republica Moldova dispune la moment de echipamente de tip sovietic, fabricate în anii 60-70, care sunt specifice strategiilor secolului XX.

"Nu ne înarmăm. Ne modernizăm. Sunt lucruri diferite. Noi dispunem de echipament de tip sovietic produs în anii 60-70 specific strategiilor din secolul XX. Acest lucru a fost estimat încă în 2018 și este reflectat în Strategia Națională de Apărare și Planul de dezvoltarea a Armatei Naționale până în 2030 privind modernizarea și reechiparea cu echipamente de alt tip care asigură mobilitatea, sporește nivelul de foc și asigură protecție", a spus secretarul de stat în emisiunea unuia dintre posturile TV.

Secretarul de stat a adăugat că Moldova nu are industrie militară, „nu există fizic, așa că apelăm la diverși parteneri” pentru sprijin. Totodată, Mija spune că bugetul Ministerului Apărărării constituie o sumă aproximativă de 50 de milioane de dolari americani de aceea asistența externă este esențială.
"Vorbim despre îmbunătățirea acestui tip de echipament pentru ca armata națională să fie mobilă, mai rapidă, mai protejată, inclusiv în ceea ce privește echipamentul individual și să aibă putere de foc în caz de apărare. Nu este vorba de modernizarea anumitor tipuri de arme ofensive", a conchis secretarul de stat.
Valeriu Mija mai spune că Republica Moldova are planuri operaționale care au fost sincronizate și coordonate începând încă cu luna decembrie. Potrivit acestuia, încă din acea lună s-a lucrat la toate nivelele implicate în sectorul de securitate și apărare. Au fost elaborate mai multe scenarii care prevăd riscuri și planuri de răspuns la acestea, cu strategii preventive și măsuri de contracarare.
Rachetă lansată de militari ruși, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2022
Editoriale
Rezervele strategice ale Forțelor ucrainene, distruse: încotro zboară rachetele rusești
Fluxul de știri
0