Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Apel repetat privind combaterea ambroziei: Ce riști pentru nerespectarea legii

Амброзия - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2022
Abonare
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare reamintește despre necesitatea combaterii ambroziei.
CHIȘINĂU, 29 iun - Sputnik. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare îndeamnă oamenii la responsabilitate și cheamă la implicare privind diminuarea pericolului cauzat de apariția buruienii ambrozia pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit unui comunicat emis de MAIA, perioada maximă de producere a polenului sunt lunile iulie–septembrie, cu posibilitate de extindere până la sfârșitul lunii octombrie. Polenul acestei plante este considerat un alergen agresiv, cu impact negativ asupra sănătății umane.
„Pentru distrugerea eficientă a ambroziei este recomandată aplicarea metodei mecanice și a celei chimice. Atenționăm că la aplicarea metodei chimice se recomandă utilizarea erbicidelor omologate și incluse în Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților”, precizează MAIA.
Totodată, responsabilii de la minister amintesc că persoanele care doresc să sesizeze situațiile în care gestionarii terenurilor nu-și onorează obligațiunile de combatere a ambroziei pot informa primăriile, direcțiile raionale pentru agricultură și alimentație, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Platforma Viber STOP AMBROZIA, Agenția Națională pentru Sănătate Publică cu subdiviziunile teritoriale.
Amintim, conform legii, subiecții responsabili de gestionarea terenurilor au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea acesteia în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.
Pentru nerespectarea de către subiecții responsabili de gestionarea terenurilor a prevederilor legale, inspectorii subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, precum și ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor întocmesc un proces-verbal, cu indicarea termenului de lichidare a neconformităților depistate. Nerespectarea indicațiilor incluse în procesul-verbal constituie contravenție și se sancționează cu amendă.
În cazul în care este imposibilă identificarea subiecților responsabili de gestionarea terenurilor sau în cazul persoanelor vârstnice cu afecțiuni medicale care se află în imposibilitatea aplicării măsurilor de combatere și prevenire a buruienii ambrozia ori în caz de litigii, decese, responsabilitatea pentru întreținerea conformă a terenurilor revine autorităților publice locale în a căror rază teritorială este situat terenul infestat.
Alergie - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2020
Societate
Important pentru cei alergici la ambrozie: Iată adresele focarelor din Chișinău
Fluxul de știri
0