Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CtEDO cere explicații Guvernului RM în cazul lui Alexandru Stoianoglo

© Sputnik / Mihai CarausReținerea lui Alexandru Stoianoglo, imagine din arhivă
Reținerea lui Alexandru Stoianoglo, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2022
Abonare
Iurie Mărgineanu, avocatul ex-Procurorului Genrral, Alexandru Stioanoglo, anunță că Guvernului de la Chișinău i se cer explicații la CtEDO
CHIȘINĂU, 28 iun – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova trebuie ofere explicații la solicitarea CtEDO „privind persecutarea penală și suspendarea abuzive a Procurorului General Alexandr Stoianoglo”, informează printr-un comunicat avocatul fostului Procuror General.
„Mai exact, Curtea europeană nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acțiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale.
De asemenea, Curtea europeană a cerut explicații Guvernului de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa”, scrie avocatul Iurie Mărgineanu.
Potrivit lui La fel, autoritățile Republicii Moldova urmează să dea explicații și dacă reținerea și arestul la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo au fost justificate de faptul că acesta a refuzat în mod repetat să folosească funcția sa (de Procuror General) pentru a iniția dosare penale împotriva diferiților membri ai opoziției. De asemenea, Curtea a solicitat Guvernului justificarea faptului suspendării lui Alexandr Stoianoglo din funcția de Procuror General și îngrădirea accesului la instanțele naționale pentru a contesta această măsură.
„Curtea nu doar că a solicitat Guvernului să se justifice pentru persecutarea politică a lui Alexandr Stoianoglo, dar și i-a oferit posibilitatea să încerce să repare abuzurile comise în privința lui prin inițierea procedurii de reglementare amiabilă pentru a nu se ajunge la o eventuală condamnare a Republicii Moldova și la plata prejudiciilor din banii cetățenilor”, a mai precizat Mărgineanu.
El a promis informarea în continuare a societății despre evoluțiile în acest caz.
Irina Vlah  - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2022
Politică
Vlah, despre arestarea lui Dodon: același scenariu ca și împotriva lui Stoianoglo
Fluxul de știri
0