Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultima oră: Igor Dodon, pus sub învinuire în dosarul ,,Energocom”

© Sputnik / Rodion ProcaЭкс-президент Молдовы Игорь Додон
Экс-президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova, 1920, 27.06.2022
Abonare
Fostul președinte al Republicii Moldova este pus sub învinuire în dosarul ,,Energocom”.
CHIȘINĂU, 27 iun - Sputnik. Fostul președinte al Republicii Moldova, Igosr Dodon a fost pus sub învinuire în dosarul ,,Energocom”, informează Procuratura Generală.
Fostului șef de stat i-a înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.
Amintim că, la 29 decembrie 2021, ex-Președintele Republicii Moldova, a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit în săvârșirea acestei infracțiuni.
Învinuirea formulată se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului. Mai exact, acesta este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment a semnat avizul în baza căruia, în mai 2008 de către directorul general al SA „Energocom” a fost încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova cu o companie în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale.
„Potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%”, este precizat în comunicatul PG.
Astfel, SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 de lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.
Procuratura informează că aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali. Ex-președintele Republicii Moldova nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este învinuit. În privința acestuia a fost menținută măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală, în condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.
Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2022
Politică
Mai multe bunuri imobile deținute de Dodon, puse sub sechestru
Fluxul de știri
0