Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cancelaria de Stat cheamă Primăria Chișinău în judecată: Iată motivul

© Sputnik / Mihai CarausПримэрия Кишинев
Примэрия Кишинев  - Sputnik Moldova, 1920, 27.06.2022
Abonare
Cancelaria de Stat a acționat în judecată a Primăria municipiului Chișinău.
CHIȘINĂU, 27 iun - Sputnik. Cancelaria de Stat nu este de acord cu majorarea tarifului pentru călătoriile cu transportul public în municipiului Chișinău și solicită anularea deciziei municipale în acest context.
Mai mult, a fost depusă o cerere de chemare în instanță de contencios administrativ cu privire la anularea deciziei Consiliului municipal Chișinău de majorare a tarifelor pentru călătoriile cu transportul public.
Despre aceasta a anunțat primarul Chișinăului Ion Ceban într-un video postat pe pagina sa de pe o rețea de socializare. Edilul capitalei este de părere că acesta este un atac asupra administrației publice locale, întrucât Cancelaria de Stat a recurs direct la chemarea în judecată și nu la notificări.
„Cancelaria de Stat ar trebui de fapt să notifice atunci când observă careva probleme. Iar Primăria să răspundă în termen de 30 de zile la notificarea respectivă”, a declarat Ion Ceban.
Amintim, din data de 1 iulie tarifele pentru o călătorie cu transportul public în Capitală se modifică de la 2 la 6 lei.
transport public, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2022
Societate
Decis: Tariful la transportul public crește din 1 iulie
Mai multe categorii de persoane vor beneficia de tarife preferențiale sau de călătorii gratuite și anume elevi, studenți, pensionari pentru limita de vârstă, angajați în sistemul educației, capii familiilor cu mulți copii și ai familiilor monoparentale, care vor beneficia de facilități la procurarea abonamentelor.
Conform prevederilor legislației în vigoare, categoriile de persoane care beneficiază de călătorii gratuite sunt:
copiii cu vârsta de până la șapte ani;
elevii claselor I-IV;
pensionarii pentru limita de vârstă;
persoanele cu dizabilități;
funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (polițiști, ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat, angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră);
carabinierii care se află în deplasări de serviciu;
membrii gărzii populare înregistrați în municipiul Chișinău (care se deplasează în interes de serviciu cu insignă, legitimație și cu purtarea brasardei);
cetățenii decorați cu distincția de stat „Ordinul Republicii", Eroii Uniunii Sovietice, persoane decorate cu odinele „Slava" de trei grade;
veteranii de război și persoanele cu diferite grade de dizabilitate;
cetățeni de onoare ai municipiului Chișinău;
angajații Inspectoratului Ecologic de Stat;
colaboratorii Serviciului de Stat de Curieri Speciali;
aleșii locali;
persoanele supuse represiunilor politice;
ofițerii Serviciului de Informații și Securitate.
Primăria anunță că tarifele pentru călătoriile în transportul public din municipiul Chișinău nu au fost modificate din anul 2009, în timp ce cheltuielile pentru întreținerea rețelei de transport au crescut în fiecare an.
Electricitate - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2022
Societate
Noile tarife la energia electrică au intrat în vigoare - detalii
Fluxul de știri
0