Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Italia: puțin optimism cu privire la evitarea crizei economice

CC0 / / drapelul Italiei
drapelul Italiei  - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2022
Abonare
Nici în Italia nu mai este loc pentru prea mult optimism. Canicula care lovește Europa ”atentează” și la rezervele de gaz, strânse pentru iarnă, ale multor state europene.
BUCUREȘTI, 26 iun - Sputnik. Canicula și seceta reduc producția de energie electrică a hidrocentralelor și obligă statele să consume mai mult gaz pentru producția de energie electrică în termocentrale. Acesta este cazul mai multor state europene, inclusiv al Italiei, tot mai îngrijorate cu privire la perspectivele economice și sociale ale țărilor lor.
„În Italia, gazul este folosit pentru a produce energie electrică. Energia nucleară este absentă și trebuie să folosim alte surse, inclusiv hidrocentrale. Dar seceta le oprește”, a explicat Demostenes Floros, economist senior specializat în domeniul energiei la centrul european de cercetare CER- Centro Europa Ricerche, conform Flux24. Deși în mod normal rezervele de gaze sunt în timpul verii umplute, în acest moment tot mai multe state europene ajung să le consume, cu mult înaintea venirii verii.
Principala problemă este cea a prețului la gaze. Gaze mai puține și o cerere mai mare, duc, inevitabil, la creșterea prețurilor. Iar plafonarea prețurilor la energie pare foarte puțin fezabilă, atrage atenția analistul ialian.
„În primul rând, nu este foarte clar dacă această propunere va fi acceptată de toată lumea din Europa, pentru că țările aderă la puncte de vedere diferite. Nu este foarte clar la ce contracte și cum anume se va aplica acest plafon, pentru că avem ambele mult timp. -contracte pe termen și spot. Cine va stabili aceste plafoane: țările individual, UE sau companii energetice? Toate aceste aspecte constituie o problemă care nu este ușor de rezolvat”, a spus expertul.
„Să presupunem că prețurile la gaze au fost plafonate. Atunci gazul lichefiat poate ajunge în Asia la prețuri mai mari”, argumentează el. „Să presupunem că plafonul de preț se va aplica doar gazului rusesc, în timp ce alți furnizori vor rămâne neafectați. Dar aceasta va fi o încălcare a oricărui contract cu Gazprom. Cum va reacționa compania?”
Floros este sigur că problemele de pe piața europeană de energie datează din momentul în care Comisia Europeană, „a cedat presiunii SUA” de a abandona contractele de furnizare pe termen lung, ceea ce a provocat creșteri de prețuri și dezechilibre.
Dmitri Medvedev - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2022
Moldova și Rusia
Consecințele susținerii sancțiunilor anti-ruse pentru Moldova - Medvedev
Fluxul de știri
0