Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Raport Microsoft: Cenzura în SUA a presei ruseşti a eșuat

© Sputnik / Rodion ProcaMicrosoft
Microsoft - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2022
Abonare
Eforturile Silicon Valley de a suprima „propaganda rusească” - canalele de presă precum RT și Sputnik – a făcut ca ele să ajungă, de fapt, la mai mulți americani decât înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.
CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Eforturile Silicon Valley de a suprima „propaganda rusească” - canalele de presă precum RT și Sputnik – a făcut ca ele să ajungă, de fapt, la mai mulți americani decât înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a dezvăluit Microsoft într-un raport.
RT și Sputnik obțin la fel de multe vizualizări lunare pe paginile lor ca şi companiile mari de presă din SUA, a precizat compania tehnologică.
Kievul s-a bazat pe o „coaliție de țări, companii și ONG-uri” pentru apărarea cibernetică, mutându-și infrastructura digitală în cloudul public găzduit în Occident, potrivit raportului intitulat „Apărarea Ucrainei: lecții timpurii din războiul cibernetic”, publicat miercuri și semnat de Brad Smith, vicepreședinte al Microsoft.
Documentul de 30 de pagini încearcă să eticheteze orice știri din Rusia drept „propaganda Kremlinului” și „operațiuni globale de influență cibernetică”. Acestea „combină tactici dezvoltate de KGB de-a lungul mai multor decenii cu noile tehnologii digitale și cu internetul” pentru a „profita de deschiderea de mult timp a societăților democratice și de polarizarea publicului care este caracteristică timpurilor actuale”, potrivit lui Smith.
Microsoft susține că „operațiunile ruseşti de influență cibernetică” au dus la o creștere cu 82% a răspândirii propagandei în SUA și cu 216% în Ucraina și că „eforturile sectorului tehnologic, depuse de la începutul lunii martie, de a opri răspândirea narațiunilor de către RT și Sputnik probabil a ajutat la reducerea răspândirii propagandei rusești la nivelurile dinainte de februarie.”
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2022
Politică
Sandu: Suntem o țară vulnerabilă care va fi în siguranță în familia Uniunii Europene
Totuşi, conform estimărilor Microsoft, RT și Sputnik încă primesc de la 60 la 80 de milioane de vizualizări lunare medii ale paginilor lor din SUA, ceea ce face ca presupusa influență rusească să fie „la acelaşi nivel cu cel al unei publicații majore precum The Wall Street Journal”.
În SUA există o interdicție constituțională a cenzurii directe, dar YouTube, cu sediul în Silicon Valley, a blocat accesul la canalele „media de stat rusești” de pe glob după izbucnirea conflictului din Ucraina.
După ce a blocat RT și Sputnik în Uniunea Europeană pe 1 martie, la cererea guvernelor UE, YouTube a anunțat, câteva zile mai târziu, că extinde această cenzură la nivel global, incluzând în această cenzură toate canalele „asociate cu mass-media finanțată de stat”.
Consiliul de Miniștri al UE a interzis RT și Sputnik pe 2 martie și a menţionat că interdicţia va rămâne în vigoare până când Rusia va înceta să efectueze ceea ce au descris a fi „acțiuni de dezinformare și manipulare a informațiilor împotriva UE și a statelor sale membre”. Australia, Canada și Marea Britanie i-au urmat exemplul.
Fluxul de știri
0