Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ziua Suveranității Republicii Moldova: 32 de ani de la adoptarea Declarației

© Sputnik / Mihai CarausDeclaratia Suveranitatii
Declaratia Suveranitatii - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Republica Moldova marchează astăzi 32 de ani de la adoptarea Declarației Suveranității.
CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Republica Moldova sărbătorește astăzi Ziua Suveranității. Acum 32 de ani, pe 23 iunie 1990, deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au adoptat declarația de Suveranitate.
Declarația de Suveranitate stipulează că suveranitatea RSS Moldova este unica și necesara condiție a existenței statalității Moldovei. Se afirmă supremația legilor RSS Moldova asupra celor unionale, se instituie cetățenia și se prevede dreptul suveran de a menține relații diplomatice cu toate țările lumii.
La fel, documentul stipulează caracterul unitar și indivizibil al statului. Se stabilește că RSS Moldova respectă statutul ONU și își exprimă adeziunea față de principiile acestei organizații, se declară o zonă demilitarizată, activ promovează consolidarea păcii și securității, este implicată direct în procesul de cooperare și securitate precum și în structurile europene.
Totodată, este remarcat faptul că „pământul, subsolul, apele, pădurile și alte resurse naturale aflate pe teritoriul RSS Moldova, precum și întregul potențial economic, financiar, tehnico-științific, valorile patrimoniului național” sunt declarate „proprietatea exclusivă necondiționată a RSS Moldova”.
Articolul 13 al documentului stipula că „prezenta Declarație servește drept bază pentru elaborarea noii Constituții a RSS Moldova, perfecționarea legislației republicane și ca poziție a RSS Moldova pentru pregătirea și încheierea Tratatului unional în cadrul comunității statelor suverane”.
Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2022
Politică
Deputații, în ședință: Vor examina prelungirea stării de urgență
Fluxul de știri
0