Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Primele mesaje ale conducerii, după ce Moldova a primit statutul de țară candidat la UE

drapel - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2022
Abonare
Reacția conducerii de la Chișinău, după ce Moldova a primit statutul de țară candidat la UE.
CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. După ce Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, conducerea țării a venit cu primele reacții.
Președintele țării, Maia Sandu, a scris pe canalul său de telegram că astăzi este o "Zi istorică pentru Moldova".
"Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort - și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!", a scris Maia Sandu.
Și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a venit cu un mesaj. Popescu scrie că este onorat ca în calitate de vicepremier responsabil pe integrare europeană să marcheze această zi după 17 ani de când Ministerul Afacerilor Externe a fost redenumit în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
"Cunoaștem că drumul spre UE este lung. Procesul de aderare înseamnă a oferi fiecărui stat timp și spațiu pentru a se consolida, pentru a deveni tot mai stabil la capitolul instituțiilor democratice, de a-și crește capacitățile de a putea contribui la proiectul european. Trebuie să demonstrăm suficientă răbdare și perseverență în acțiunile noastre. Este o bună ocazie să ne felicităm prietenii din Ucraina și Georgia pentru confirmarea perspectivei europene și să ne continuăm munca pentru edificarea unui stat european în Republica Moldova", a scris Popescu.
În această seară, Consiliul Europei a votat în unanimitate acordarea statutului de țări candidate Moldovei și Ucrainei. Statele urmează să își consolideze reformele și să adapteze propria legislație la cea europeană. Cu puțin timp înainte de votul Consiliului, Parlamentul European a votat rezoluția prin care se cere acordarea Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană
Tot astăzi, Președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat încrederea că summitul șefilor de state și guverne din Uniunea Europeană va acorda statutul de țară candidat pentru aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina.
Amintim că Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE pe 3 martie 2022, în aceeași zi cu Georgia și trei zile mai târziu după Ucraina, care a depus cererea de aderare pe 28 februarie.
Drapelul RM și al UE - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2022
Politică
Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană
Fluxul de știri
0