Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Europa, avertizată să se pregătească pentru oprirea totală a gazelor rusești

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediagaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2022
Abonare
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) a avertizat Europa să fie pregătită pentru o posibilă oprire completă a exporturilor de gaze rusești în această iarnă.
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, a avertizat Europa să fie pregătită pentru o posibilă oprire completă a exporturilor de gaze rusești în această iarnă, îndemnând guvernele UE să extindă măsurile pentru pregătirea în cazul unui astfel de scenariu, a relatat miercuri Financial Times.
„Europa trebuie să fie pregătită pentru cazul în care gazul rusesc va fi întrerupt complet. Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înțelegem mai bine intențiile Rusiei”, a spus Birol.
Comentând despre reducerea, săptămâna trecută, de către Gazprom cu 60% a aprovizionării cu gaz prin conducta Nord Stream, măsură despre care compania rusească a spus că este pur tehnică, Birol a menţionat că „reducerile au scopul de a împiedica Europa să-şi umple depozitele și de a creşte influenţa Rusiei în lunile de iarnă.”
Totuşi, IEA a acuzat în mod direct Rusia de manipularea prețurilor la gaze încă de anul trecut, când costul gazelor în Europa a crescut la niveluri record.
„Măsurile de urgență luate de țările europene în această săptămână pentru a reduce cererea de gaze, cum este punerea în funcţiune a vechilor centrale electrice pe cărbune, au fost justificate de amploarea crizei, în ciuda îngrijorărilor cu privire la creșterea emisiilor de carbon”, a mai spus acesta, potrivit RT. Birol a adăugat că, în opinia sa, revenirea la generarea de energie pe cărbune va fi „temporară” și va asigura aprovizionare suficientă cu gaz pentru următorul sezon rece.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2022
Rusia
Doar 11% dintre americani îl învinuiesc pe Putin pentru creşterea prețurilor la gaze
Germania, Austria, Italia și Olanda și-au anunțat planurile de intensificare a utilizării cărbunelui pentru generarea de energie electrică, în timp ce Suedia și Danemarca au declarat că vor introduce măsuri de urgență pentru a reduce utilizarea gazelor naturale.
Totuşi, Birol a avertizat că măsurile actuale nu vor fi suficiente dacă exporturile de gaze rusești se opresc complet și a sugerat ca guvernele europene să-şi intensifice eforturile pentru a umple instalațiile de depozitare, printre alte măsuri.
Şeful IEA a menționat că raționalizarea gazelor constituie o posibilitate, care ar putea compensa consecințele pierderii gazelor rusești și a îndemnat blocul „să ia în considerare amânarea închiderilor [centralelor nucleare] până când vor fi condiții de siguranță.”
Fluxul de știri
0