Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Senator rus: NATO, angajată într-o „agresiune directă” împotriva Rusiei

© AFP 2024 / KENZO TRIBOUILLARDFlag NATO
Flag NATO - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2022
Abonare
Blocul forțează Moscova să aplice măsuri de autoapărare adecvată, a spus un senator rus după ce Lituania a blocat tranzitul mărfurilor vizate de sancţiuni către exclava rusească Kaliningrad.
BUCUREŞTI, 20 iun – Sputnik, Doina Crainic. Statul membru al NATO Lituania este acum implicat efectiv într-o „agresiune directă” împotriva Rusiei, a scris luni senatorul rus Andrei Klimov într-o postare pe Telegram, referindu-se la decizia Vilnius-ului de a bloca tranzitul mărfurilor aflate sub sancţiuni către exclava rusească Kaliningrad.
Potrivit politicianului rus, care conduce o comisie pentru apărarea suveranității statului, prin refuzul de a permite ca anumite bunuri să treacă prin teritoriul său către regiunea rusească, Lituania a încălcat un tratat semnat între Moscova și Bruxelles în urmă cu 20 de ani.
Dacă UE nu îşi forţează statul membru să respecte acordul, se ridică un semn de întrebare uriaș cu privire la temeiul legal al aderării Lituaniei la bloc, a argumentat Klimov, citat de RT. Senatorul a subliniat că, în acest caz, Moscova ar avea mână liberă să „rezolve prin ORICE mijloc ales de noi problema legată de tranzitul către Kaliningrad, creată de Lituania”.
De asemenea, Klimov a citat din „Declarația comună privind tranzitul între Regiunea Kaliningrad și restul Federației Ruse” din 11 noiembrie 2002. Documentul, printre altele, precizează că „părțile recunosc poziția unică a regiunii Kaliningrad ca parte a Rusiei, separată de alte state de restul teritoriului Federației.” Având în vedere acest lucru, semnatarii au convenit să „depună eforturi deosebite pentru a atenua îngrijorările ambelor părți cu privire la tranzitul în viitor al persoanelor și al mărfurilor”, a subliniat senatorul.
Алексей Пушков - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2022
Rusia
Ce e cu plata pentru gaz? Pușkov – despre politica ostilă a lui Sandu față de Rusia
Deputatul rus a adăugat că tranzitul neîntrerupt din Rusia continentală către regiunea Kaliningrad a fost garantat atunci când Lituania a aderat la NATO în 2004.
Klimov a avertizat că alianța militară începe „de jure, prin intermediul unuia dintre statele sale membre, o blocadă inacceptabilă” asupra unei regiuni rusești.
„Acest lucru ar putea fi interpretat ca o agresiune directă împotriva Rusiei, ceea ce ne obligă literalmente să recurgem imediat la [măsuri] de autoapărare adecvată”, a avertizat senatorul rus.
Afirmaţiile lui Klimov au fost repetate de colegul său senator Andrei Klişas, șeful Comitetului pentru legislație constituțională.
„Încercarea de a impune efectiv o blocadă asupra regiunii Kaliningrad din partea Lituaniei constituie o încălcare a suveranității Rusiei asupra acestei regiuni și ar putea constitui temeiul unor acțiuni foarte dure și absolut legale din partea Rusiei”, a scris senatorul luni pe Telegram.
Sâmbătă, autoritățile lituaniene au anunțat că mărfurile vizate de sancțiunile din partea UE nu vor mai putea tranzita teritoriul său pentru a intra în regiunea Kaliningrad. Printre bunurile al căror tranzit este acum blocat se numără cărbune, metale, materiale de construcție și tehnologie avansată. Guvernatorul regiunii, Anton Alikhanov, a declarat că interdicția înseamnă că până la 50% din bunurile destinate regiunii Kaliningrad ar fi afectate.
NATO Secretary-General Jens Stoltenberg  - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2022
Internațional
Stoltenberg: NATO va recunoaște Rusia drept pericol pentru securitatea sa
Fluxul de știri
0