Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu a promulgat legea care interzice emisiunile de știri și de analiză din Rusia

© Sputnik / Maksim Blinov / Accesați arhiva multimediaProgram de știri din Rusia, imagine din arhivă
Program de știri din Rusia, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2022
Abonare
Maia Sandu a împlinit unul dintre visele rusofobilor: a promulgat legea care interzice emisiunile de știri și de analiză din Rusia.
CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. O lege care prin titulatură este chemată să asigure securitatea informației și care prevede, de fapt, interzicerea știrilor și emisiunilor analitice din țările care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră, a fost promulgată de președintele Maia Sandu.
Noile prevederi, criticate dur de mulți jurnaliști pentru că instituie în Moldova cenzura, urmează să intre în vigoare în următoarele zile.
Legislația audiovizuală a Republicii Moldova a fost modificată și completată de parlament pe 2 iunie curent. Noile prevederi instituie sancțiuni mai aspre pentru dezinformare. Liliana Vițu, șefa Consiliului Audiovizualului, a declarat la un post privat de televiziune că legea cu pricina ar putea intra în vigoare vinerea viitoare, când va fi publicată în Monitorul Oficial.
„Se instituie un nou prag de sancțiuni pentru cei care nu produc conținut local. CA obține prerogativa de a suspenda dreptul la publicitate. În cazul dezinformării va exista dreptul de a suspenda licența până la 7 zile, iar acest lucru se poate întâmpla și în perioada electorală, perioadă foarte importantă, când asistăm la o abundență de dezinformare”, a declarat Vițu.
În ședința Parlamentului Moldovei din 2 iunie, deputații au adoptat în a doua lectură o serie de modificări la legislației, inclusiv la Codul privind serviciile media audiovizuale. Opoziția (Blocul Comuniștilor şi Socialiștilor, BCS) a cerut ca acest proiect de lege să fie scos de pe ordinea de zi, invocând nerespectarea legislației actuale.
Solicitarea BCS nu a găsit însă sprijinul majorității parlamentare și proiectul a rămas pe ordinea de zi, pentru ca ulterior să poată fi votată.
Potrivit modificărilor, articolul 5 din Cod se completează cu partea (2) după cum urmează:
„În cazul serviciilor de televiziune, programele audiovizuale achiziționate din străinătate trebuie să provină sau să fie produse în proporție de cel puțin 50% în statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția europeană privind Televiziunea transfrontalieră”.
Alineatul (4) al articolului 17 va avea următorul cuprins:
„Pentru a proteja spațiul audiovizual național și a asigura securitatea informațională:
a) furnizorii de servicii media nu difuzează, iar distribuitorii de servicii media nu redifuzează, programe de televiziune și radio-audiovizuale cu conținut informațional, știri-analitic, militar și politic, care au fost produse în alte țări decât statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a programelor de divertisment care nu au conținut militarist;
b) Furnizorii de servicii media nu trebuie să difuzeze, iar distribuitorii de servicii media să nu redifuzeze, programe audiovizuale care, indiferent de originea lor, justifică agresiunea militară, neagă crimele de război și crimele împotriva umanității sau incită la ură.”
Federația Rusă se numără printre țările care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră.
Legea intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cu excepția prevederilor paragrafului 3 al articolului VII privind adăugarea alin. (6) al articolului 6 din Codul serviciilor media audiovizuale (“ În cazul serviciilor media audiovizuale liniare, furnizorii de servicii media sunt obligați să rezerve pentru operele audiovizuale europene create de producători independenți din Republica Moldova, nu mai puțin de 10% din timpul de difuzare a fiecărui serviciu, minus timpul alocat știrilor, evenimente sportive, jocuri, publicitate, teletext și servicii de teleshopping”). Acestea vor intra în vigoare peste doi ani.
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров  - Sputnik Moldova, 1920, 18.01.2021
Politică
Lavrov a avertizat despre pericolul cenzurii din Statele Unite pentru întreaga lume
Fluxul de știri
0