Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Alegeri parlamentare în Franța: miza lui Macron

© AFP 2022 / LUDOVIC MARINEmmanuel Macron
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 19.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cetățenii francezii merg duminică la vot pentru turul al doilea al alegerilor legislative, fiind în joc majoritatea parlamentară pe care se va baza Emmanuel Macron în cel de-al doilea mandat ca președinte.
BRUXELLES, 19 iunie – Sputnik. Aproximativ 48 de milioane de alegători sunt chemaţi să voteze duminică în condiții de caniculă în Franţa în turul doi al parlamentarelor. Se așteaptă un absenteism masiv după ce mai mult de 50 la sută din alegători au ignorat votul și în primul tur, pe 12 iunie.
Teritoriile franceze din afara Franţei continentale, de peste mări şi, în special, din America de Nord au votat deja de sâmbătă.
Secţiile de votare se deschid la 06.00 GMT şi se închid la 16.00 GMT, cu excepţia marilor oraşe unde termenul limită este prelungit până la 18.00 GMT, când vor fi cunoscute primele estimări.
Ultimele sondaje de vineri sugerează că coaliţia de centru Ensemble! (Împreună!) condusă de partidul şefului statului ar urma să câştige, dar fără certitudinea obţinerii acestei majorităţi absolute de 289 de deputaţi (din 577), pragul esenţial pentru a-şi realiza planurile politice.
În cazul unei majorităţi relative, acest lucru îl va obliga să caute sprijinul altor grupuri politice pentru aprobarea proiectelor de lege.
În primul tur, majoritatea actuală a adunat aproximativ 26% din voturi, cu puţin în faţa alianţei de stânga NUPES a lui Jean-Luc Mélenchon. Acesta a reuşit să reunească socialişti, ecologişti, comunişti şi propria sa mişcare de stânga, La France Insoumise.
Scrutinul de duminică pune capăt unui lung ciclu electoral lung în Franţa care va confirma o vastă recompunere politică a ţării în jurul a trei blocuri în detrimentul partidelor tradiţionale, începută odată cu alegerea lui Emmanuel Macron în 2017.
Pentru stânga unită, miza este de a impune o coabitare şefului statului, ea urmând să constituie principalul bloc de opoziţie din Adunare, rol asumat până acum de dreapta.
Maia Sandu și Emanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2022
Politică
Sandu s-a întâlnit cu Macron la Chișinău - detalii
Fluxul de știri
0