Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sandu i-a rugat pe prlamentarii români veniți la Chișinău să pledeze în UE pentru Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaȘedința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României
Ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2022
Abonare
Maia Sandu a rostit un discurs în debutul ședinței comune a parlamentelor Republicii Moldova și României.
CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a referit, în discursul său rostit la începutul ședinței comune a parlamentelor Republicii Moldova și României, la încercările istorice, la acțiunile militare din Ucraina, la valori europene, integrare europeană și la alte aspecte.
Cea mai recentă încercare istorică pentru Moldova, susține Sandu, dintre ele este războiul din Ucraina. Ea a declarat că acest război „a amplificat multe dintre problemele sistemice ale Republicii Moldova”.
„În ciuda acestora, ne-am strâns întotdeauna în jurul acelorași valori: prețuim viața, libertatea și democrația, avem respect pentru valorile umanității și ne dorim să trăim în pace și prosperitate.
Am demonstrat-o deplin prin modul în care cetățenii noștri au primit și au tratat refugiații din Ucraina care au căutat adăpost din calea urgiei după începerea războiului, dând dovadă de solidaritate și generozitate”, a spus Sandu.
Ea a mai afirmat că „am fost și rămânem o țară cu alegeri libere, în care oamenii au știut să apere democrația și nu au permis regimurilor autoritare să prindă rădăcini. Suntem o societate în care diferite etnii au coexistat în armonie de secole, alegând buna înțelegere în locul confruntării. Mulți dintre cetățenii noștri trăiesc, muncesc și sunt integrați în state membre ale Uniunii Europene”.
Din greșeală, din grabă, dar poate și din vina unora dintre consilierii săi care i-au scris sau îngrijit discursul, Maia Sandu nu a spus nimic despre valorile creștine ale românilor și moldovenilor. Nu s-a referit dânsa, când atinsese tema moldovenilor stabiliți peste hotare, la cei care se află în Rusia. Iar ei de asemenea sunt cetățeni moldoveni.
În opinia Maiei Sandu, România reprezintă un exemplu valoros pentru Moldova, dat fiind faptul că ea a parcurs calea integrării europene și are toată experiența în acest sens.
„Chiar dacă relațiile politice dintre țările noastre au cunoscut urcușuri și coborâșuri, România a întins mereu o mână de ajutor oamenilor din Republica Moldova: fie că ne-a oferit motorină pentru agricultorii afectați de secetă sau a trimis echipe de medici care să-și susțină colegii din Moldova în lupta cu pandemia de Covid, fie că a reparat școli și grădinițe pentru copiii noștri sau a sprijinit proiecte culturale de anvergură”, a mai spus Sandu.
Ea a amintit și despre inițiativa României, Franței și Germaniei de a lansa la Berlin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, a cărei a doua reuniune ar urma să aibă loc în curând la București.
La finalul luării sale de cuvânt Sandu i-a rugat pe membrii delegației României să meargă în instituțiile europene, să-și contacteze colegii din statele membre ale Uniunii Europene și să le spună „că Republica Moldova împărtășește pe deplin valorile Uniunii Europene și merită să aibă această șansă să devină parte a marii familii europene”.
Ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2022
Politică
Prima ședință comună a Parlamentelor de la Chișinău și București: scopul evenimentului
Fluxul de știri
0