Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministrul de Interne al Marii Britanii acceptă extrădarea lui Assange în SUA

© AP Photo / Victoria Jones/PA via APJulian Assange
Julian Assange - Sputnik Moldova, 1920, 18.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Vineri, Ministrul de Interne al Marii Britanii Priti Patel a dat undă verde pentru extrădarea co-fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în SUA.
CHIȘINĂU – 18 iun, Sputnik. „Instanțele din Marea Britanie nu consideră că ar fi opresiv, nedrept sau un abuz extrădarea domnului Assange. Nici că extrădarea ar fi incompatibilă cu drepturile sale, inclusiv cu dreptul său la un proces echitabil și la libertatea de exprimare și că în SUA va fi tratat în mod corespunzător, inclusiv în raport cu sănătatea sa”, a precizat Ministerul de Interne al Marii Britanii.
Julian Assange are 14 zile pentru a face apel.
WikiLeaks a scris că este „o zi neagră pentru libertatea presei și pentru democrația britanică” și a adăugat că „decizia va fi contestată”.
Anterior, o instanță britanică a refuzat cererea de extrădare motivând că Assange s-ar putea sinucide sau ar putea fi supus unui tratament inuman în detenția americană. Însă SUA au atacat cu succes hotărârea, oferind Marii Britanii asigurări că drepturile sale vor fi respectate.
Susținătorii activistului închis spun că este persecutat pentru dezvăluirea de secrete murdare ale guvernului american și că dispariția sa este menită să fie ca un avertisment înfricoşător pentru orice jurnalist care ar îndrăzni sa facă același lucru.
„A fost [în] puterea lui Priti Patel de a face ceea ce trebuie. În schimb, ea va rămâne în memorie pentru totdeauna ca fiind un complice al Statelor Unite în aplicarea agendei acestora de a transforma jurnalismul de investigare într-o faptă infracţională”, a afirmat WikiLeaks într-o declarație.
WikiLeaks a precizat că va continua să lupte pentru Assange prin intermediul sistemului juridic pentru ca acesta să fie protejat şi să nu dispară în „cele mai întunecate colţuri ale sistemului de închisori [din SUA] pentru tot restul vieții sale”. SUA îl vor pe australianul în vârstă de 50 de ani pentru presupuse infracțiuni și ar putea fi condamnat la 175 de ani de închisoare.
Stella Morris - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Internațional
Assange a suferit un accident vascular cerebral în închisoarea din UK – logodnica
Fluxul de știri
0