Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu: Republica Moldova este o țară independentă și suverană

© Sputnik / Rodion ProcaPreședinția Republicii Moldova
Președinția Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 17.06.2022
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat declarațiile ministrului rus de Externe potrivit cărora, Republica Moldova va fi transformată în „a doua Ucraină”.
CHIȘINĂU, 17 iun - Sputnik. Livrarea gazului rusesc către Republica Moldova și intenția țării noastre de a primi statutul de țară candidat la Uniunea Europeană nu au nicio legătură. Precizarea a fost făcută de președintele Maia Sandu în studioul TV8, în legătură cu declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a acuzat Chișinăul de cerșetorie în cazul livrării gazelor naturale.
„Această cerșetorie, preponderent extorcare, merge pe ideea "dacă nu ne faceți o reducere, atunci noi vom merge mai repede spre Europa. Dar dacă o să ne faceți, atunci noi oricum vom merge, dar mai lent". Eu așa interpretez aceste semnale și vă pot asigura că majoritatea populației Republicii Moldova înțelege aceste lucruri. și cu atât mai mult în Transnistria și în special în Găgăuzia”, susține Lavrov într-un interviu pentru NTV.
În context, Maia Sandu spune că noi achităm pentru ceea ce consumăm, iar aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este o intenție de ani de zile, pentru care s-au îndeplinit și anumite condiționalități.
„Noi achităm pentru gazul consumat. Și plătim sume foarte mari. Nu văd nicio tangență. Sunt și state ale UE care au contract cu Gazprom”, a mai precizat Maia Sandu.
În același interviu pentru NTV, Serghei Lavrov a mai spus că se încearcă transformarea Republicii Moldova în „a doua Ucraină”.
„Desigur, din Republica Moldova se încearcă clar să se facă a doua Ucraină... Asemenea abordare din partea actualei conduceri a Moldovei este foarte semnificativă când anunță că "începem procesul de aderare la Uniunea Europeană, o să vedem ce ne vor promite și o să decidem dacă rămânem în Comunitatea Statelor Independente"”, a declarat ministrul rus de Externe.
În contextul acestei declarații, Maia sandu a menționat că nu poate presupune la ce s-a referit Lavrov, dar poate spune cu certitudine că Republica Moldova este o țară independentă, suverană, iar cetățenii sunt cei care decid dacă își doresc să obținem acel statut de stat membru al UE.
Майя Санду и Эмануэль Макрон - Sputnik Moldova, 1920, 17.06.2022
Politică
Maia Sandu: Comunicarea dintre Rusia și Republica Moldova este minimă
Fluxul de știri
0