Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Prețurile pentru alimente și combustibili, plafonate de Ungaria

© AFP 2024 / ATTILA KISBENEDEKViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 17.06.2022
Abonare
Premierul ungar Viktor Orban a anunțat joi că Guvernul a prelungit până la data de 1 octombrie 2022 plafonarea prețurilor pentru unele alimente de bază și combustibili. Totodată, un plafon pentru ratele dobânzilor ipotecare va rămâne în vigoare până la finele lui 2022.
CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Guvernul Ungariei a prelungit până la data de 1 octombrie 2022 plafonarea prețurilor pentru unele alimente de bază și pentru combustibili.
Informația a fost făcută publică de premierul maghiar Viktor Orban.
Pentru ratele dobânzilor ipotecare va rămâne în vigoare un plafon până la finalul acestui an.
Inflația în Europa de Est a crescut.
Plafoanele de preț ale lui Orban au fost un pilon al eforturilor guvernului său naționalist de a proteja gospodăriile de costul mai ridicat al vieții, dar chiar și cu aceste măsuri, inflația a crescut în teritoriu luna trecută, scrie antena3.ro.
În anunțul său, premierul maghiar Viktor Orban nu a dat mai multe detalii, indicând probabil că măsurile vor fi extinse în forma lor actuală.
Banca Națională a Ungariei, aflată deja la al treilea ciclu de majorare a ratei dobânzii după prăbușirea comunismului, a fost forțată să-și majoreze și mai mult rata de depozit la o săptămână pentru a susține forintul, care a scăzut la un minim record față de euro în acest moment.
Viceguvernatorul Barnabas Virag a declarat că, până în prezent, există puține dovezi că creșterile ratelor băncii au redus semnificativ inflația, care ar putea depăși previziunile NBH de 9,8% pentru întregul an, publicate în martie.
Guvernul de la Budapesta a stabilit o limită de 480 de forinți – echivalentul a 1,25 de dolari – pe litru pentru prețul combustibilului la mijlocul lunii noiembrie și a continuat cu plafonare pentru unele alimente de bază în februarie.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2022
Politică
Gavrilița a avut un dialog telefonic cu premierul Ungariei: Subiectele discutate
Fluxul de știri
0