Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Prețul gazelor a explodat în Europa

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediagaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2022
Abonare
Situație gravă pe piața europeană, acolo unde anunțul Gazprom privind reducerea cu încă o treime a livrărilor de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream a provocat o explozie a prețurilor. Despre ce este vorba.
BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Gazprom a anunțat reducerea cu încă o treime a livrărilor de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream, la 67 de milioane de metri cubi pe zi.
Acest lucru vine după ce miercuri micșorase cantitatea de la 167 la 100 milioane metri cubi pe zi.
Consecința este o explozie a prețurilor pe piața europeană.
Prețul gazului natural de referință pe această piață, cel tranzacționat pe bursa olandeză TTF, a crescut joi dimineață cu încă 11%, la 130 euro/MWh, după ce miercuri se majorase cu 24%.
Nici România nu a fost ferită de aceste eecte, întrucât ele s-au resimțit și pe piața autohtonă.
Astfel, prețul spot de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-a majorat miercuri cu 12%, relevă date analizate de Profit.ro.
România se alimentează cu gaz rusesc prin conducta Turk Stream.
Joi sunt programate să intre în România 5,5 milioane de mc, din care 2,8 milioane doar tranzitează SNT, urmând a ajunge în Ungaria.
Kremlinul, Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2022
Rusia
Kremlinul a comentat vizita lui Macron, Draghi și Scholz la Kiev
Din acest motiv – că România este țară de tranzit pentru gazul rusesc – prețul gazului este inferior celui din Ungaria și din Austria.
Miercuri seară, ultimele tranzacții s-au efectuat la un preț de 530 lei/MWh (107,1 euro/MWh) pe BRM și la 117,8 euro/MWh pe CEGH.
Pe cea mai importantă piață europeană, cea ola ndeză TTF, joi dimineață, prețul futures al gazului a atins un maxim de 134,99 euro/MWh, iar pe bursa austriacă, vânzătorii au solicitat și 137 euro/MWh.
Potrivit publicației financiare ruse Vedomosti, care citează reprezentanții OMV, că OMV a fost anunțată de Gazprom de scăderea livrărilor de gaze.
Un purtător de cuvânt al companiei OMV a declarat, însă, că această scădere poate fi compensată integral de OMV.
La rândul său, grupul italian Eni a făcut o declarație similară.
Fluxul de știri
0