Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Misterele unei vizite la Kiev

© Photo : Administrația PrezidențialăKlaus Iohannis la Kiev
Klaus Iohannis la Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2022
Abonare
Vizita celor ”trei mari” ai UE, împreună, la Kiev a fost una ”aproape” publică. Deși oficial nu fuseseră date informații cu privire la ziua în care liderii Franței, Germaniei și Italiei vor ajunge la Kiev, neoficial presa cunoștea în linii mari aceste detalii.
BUCUREȘTI, 16 iun - Sputnik. Secretul cel mai bine păstrat a fost însă cel al vizitei la Kiev a președintelui Iohannis. Informația că președintele român va vizita Kievul a fost ”scăpată” acum mai multe zile de un parlamentar ucrainean, care vorbind despre ”cei trei muschetari europeni” ce vor vizita pe Zelenski, spunea că vor fi însoțiți și de un d Artagnan român: președintele Iohannis.
Informația nu a fost confirmată de autorități și presa românească, deși a avut de mai multe ori ocazia să îl întrebe pe Iohannis cu privire la posibilitatea acestei vizite, nu a făcut-o.
Vizita a fost ținută în secret până în momentul sosirii lui Iohannis la Kiev, acesta făcând publice fotografii cu el pe peronul gării, alături de oficiali ucraineni și membri ai delegației României.
Știm că Iohannis a sosit cu trenul. Dar nu știm dacă a sosit în același tren cu cei trei lideri ai principalelor state UE sau a venit cu un tren separat.
Trenurile, la o privire în fotografii și filmări, seamănă foarte mult între ele. Dar pe de altă parte, dacă cei trei lideri UE au ținut să facă o fotografie de tren în grup, la masă, Iohannis nu a fost inclus în fotografie. Ceea ce nu s-ar putea traduce decât fie ca exces de securitate, fie ca gafă diplomatică.
Maia Sandu și Emanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2022
Politică
Sandu s-a întâlnit cu Macron la Chișinău - detalii
De asemenea, dacă știm detalii cu privire la agenda vizitei celor trei la Kiev, nu avem informații dacă Iohannis va avea sau nu o agendă separată.
Ștun că Zelenski urmează să primească pe cei trei lideri la palatul Maryinsky, prentru discuții, că va fi o conferință de presă, dar și un ”prânz privat” la ora cinei. Dar informațiile acestea nu includeau și numele domnului Iohannis.
Întrebările sunt nenumărate. Dacă vizita este separată de cea a lui Macron, Scholz și Draghi, atunci de ce Iohannis a preferat ca ea să aibă loc în aceeași zi cu ei?
Dacă vizita este comună, de ce acest exces de secret, sub invocarea pretextului securității, care lasă impresia, hilară, că Iohannis ar fi un personaj mai important decât cei trei lideri ai Franței, Germaniei și Italiei la un loc?
Dacă a ales să călătorească într-un tren separat, care au fost costurile bugetare (cei trei lideri UE au închiriat trenul special pentru această călătorie, spun informațiile din presă) ale acestui drum?
Iar dacă a călătorit în același tren cu liderii Franței, Germaniei și Italiei, de ce nu apare în fotografie cu ei? A călătorit la clasa a 2-a și ei la clasa 1?
Un mister care, din păcate, ar putea doar să indice gradul ridicat de paranoia, de securism de la cel mai înalt nivel al statului român, dacă nu cumva chiar și un efort cu atât mai umilitor pentru țară, al președintelui de a încerca ”să se bage în poza” unei vizite în care România nu era inclusă.
Emmanuel Macron și Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2022
Internațional
Macron l-a primit pe Iohannis la baza NATO din Kogălniceanu
Fluxul de știri
0