Mai multe măsuri de sprijin au fost identificate pentru transportatorii de mărfuri
12:32 16.06.2022 (actualizat: 12:39 16.06.2022)
© Photo : Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldovacamioane la frontieră
Abonare
Vicepremierul Andrei Spînu a discuta cu operatorii de transport marfă despre fluidizarea traficului la punctele de frontieră, liberalizarea transporturilor rutiere de mărfuri cu Uniunea Europeană, precum și prețul autorizațiilor pentru transporturile rutiere.
CHIȘINĂU, 16 iun -Sputnik. Mai multe măsuri de sprijin au fost identificate pentru transportatorii de mărfuri. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ce s-a întâlnit cu mai mulți operatorii de transport marfă.
Astfel, potrivit ministrului, prețul autorizațiilor pentru transporturile rutiere va scădea. Conform unui proiect transmis Guvernului, costul autorizațiilor unitare se va diminua până la 5 euro, iar în cazul autorizațiilor CEMT prețul va constitui 150 euro pentru o autorizație anuală și 40 euro pentru o autorizație lunară.
Potrivit lui Spînu, transportul rutier de mărfuri cu Uniunea Europeană, va fi liberalizat. Conform angajamentelor, Acordul va intra în vigoare provizoriu din momentul când acesta va fi semnat. Se preconizează semnarea acestui la finale lunii iunie.
Pentru fluidizarea traficului la punctele de frontieră au fost întreprinse mai multe măsuri între autoritățile vamale și a celor de frontieră moldo-române:
A fost creat un grup comun care va coordona acțiunile autorităților din Republica Moldova și România în punctele de trecere a frontierei, pentru a reduce din timpul de așteptare pentru camioanele cu marfă;
Primul punct vamal al echipe mixte moldo-române, este punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița;
Controlul vamal este operaționalizat pe partea română, prin dotarea cu mai multe dispozitive electronice de procesare a documentelor;
Fluxurile de mărfuri sunt organizate în funcție de încărcătură. De exemplu, pentru camioanele goale este permisă traversarea în tranzit prin punctele de trecere de capacitate mică;
A fost suplinit numărul de lucrători vamali, pentru creșterea ritmului de procesare și eficientizarea activității în vamă;
Programul de lucru între echipele de control din Republica Moldova și România este sincronizat;
Autoritățile fitosanitare și sanitar-veterinare din România funcționează în regim de 24/7;
În fiecare punct de trecere a frontierei este verificată și prezentată situația funcționalității scanerelor, cântarelor și altor tehnologii de scanare și verificare a camioanelor.