Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Macron în România și Republica Moldova: ”O vizită degeaba”

© Photo : Președintele RomânieiEmmanuel Macron și Klaus Iohannis
Emmanuel Macron și Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 15.06.2022
Abonare
Ion Cristoiu comentează vizita lui Macron în România și în Republica Moldova ca fiind ”una din vizitele degeaba” întreprinse de oficialii occidentali în acest context.
BUCUREȘTI, 15 iun - Sputnik. Analistul politic român atrage atenția că începutul vizitei lui Macron în România a avut loc în absența omologului său, președintele Iohannis participând la o întrunire NATO. Această nepotrivire de agendă, consideră Cristoiu pe vlogul său, spune multe.
În primul rând, este evident, atrage atenția Cristoiu, că sunt agende care nu se suprapun. Ambii președinți sunt într-un exercițiu de imagine pentru propriul lor viitor.
Macron folosește această vizită pentru o oportunitate fotografică în care acesta să se prezinte publicului francez ca lider mondial, implicat. Aceasta mai ales în contextul alegerilor legislative din Franța.
Iohannis în schimb dorește să își contureze imaginea internațională pentru cariera sa politică ulterioară, la nivel internațional (inclusiv la nivel NATO), după încheierea mandatului prezidențial.
În sfârșit, consideră Cristoiu, un beneficiar secundar al acestui joc de imagine este premierul Nicolae Ciucă, care a găsit astfel prilejul unei oportunități fotografice cu Macron.
De altfel, consideră Cristoiu, acesta pare scopul și bazei de la Kogălniceanu: un simplu exercițiu de imagine. Numărul ridicat al vizitelor oficialilor la baza de la Kogălniceanu ridică analistului român un semn de întrebare cu privire la cât timp dedică trupele prezente acolo pregătirii de război și cât timp pregătirii pentru vizite, vizitelor propriu-zise și fotografiilor cu diverși oficiali?
Fluxul de știri
0