Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia a sfărâmat scutul NATO, scrie The Guardian

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaNATO, Bruxelles
NATO, Bruxelles - Sputnik Moldova, 1920, 13.06.2022
Abonare
Un jurnalist de la The Guardian: operațiunea specială a Rusiei în Ucraina a sfărâmat scutul NATO.
CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Criza ucraineană a scos în evidență slăbiciunea și dezbinarea din „scutul” Alianței Nord Atlantice, scrie analistul Simon Tisdall de la The Guardian, citat de RIA Novosti.
În opinia jurnalistului, NATO reprezintă o organizație nu atât de unită, puternică și organizată, cum pare a fi la prima vedere.
El menționează că unii membri importanți din Europa se ascund după alianța, pe care anterior au ignorat-o.
„Ei încearcă să scape de obligațiunile costisitoare față de Kiev, care ar putea să înfurie Moscova”, este de părere analistul.
Tisdall mai notează că nici nu este cazul să existe așteptări ca într-o organizație atât de mare toți membrii să fie absolut pe aceleași poziții.
„Faptul că fiecare membru al NATO are drept de vot egal, în timp ce din punctul de vedere al forței lor militare aceștia sunt inegali până la absurd, împiedică luarea de decizii rapidă și îndrăzneață”, consideră analistul.
În articol este menționată și dependența excesivă față de SUA, fără acordul cărora NATO nu poate face nimic și „în spatele forței cărora se ascund ceilalți membri, refuzând să plătească pentru călătorie”.
Simon Tisdall mai consideră că dacă în Ucraina conflictul va fi unul de durată, slăbiciunile și vulnerabilitățile NATO, ignorate multă vreme, vor deveni mult mai evidente.
Congresul SUA. Capitoliul - Sputnik Moldova, 1920, 12.06.2022
Internațional
Daily Express: Occidentul a subestimat puterea Rusiei
Fluxul de știri
0