Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Culturii anunță fonduri nerambursabile de 15 milioane pentru teatre și concerte

© Sputnik / Mihai CarausSergiu Prodan, imagine din arhivă
Sergiu Prodan, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 13.06.2022
Abonare
Ministerul Culturii a anunțat deschiderea unei noi linii de finanțare în domeniul producțiilor teatrale și spectacolelor concertistice în bază de concurs.
CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Ministerul moldovean al Culturii a anunțat investiții în domeniul producțiilor teatrale și spectacolelor concertistice în bază de concurs. Pentru această inițiativă au fost alocate de către Guvern, la ultima rectificare de buget, suma de 15 milioane de lei, a anunțat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Astfel, instituțiile teatrale și concertistice din Republica Moldova vor avea posibilitatea să acceseze fonduri nerambursabile pentru producerea de spectacole. Vor fi făcute investiții în spectacole de repertoriu iar proiectele câștigătoare vor avea obligația să dea dovadă de sustenabilitate.
„Sunt extrem de emoționat și fericit că astăzi putem anunța această noutate, o linie nouă de finanțare a proiectelor teatrale și concertistice, de circ, deci o linie nouă de finanțare a spectacolelor în Republica Moldova. De ce ne-am lovit de la început, din momentul în care am preluat acest mandat a fost lipsa de finanțare a proiectelor teatrale, a montărilor, ceea ce înseamnă decoruri, costume ceea ce înseamnă producție. Statul subvenționa doar parțial, și anume doar salariile în rest teatrele, organizațiile concertistice erau nevoite să realizeze produsul cultural din propriile surse, deci din încasări. Pe timp de pandemie știm care a fost situația. Dar acum, și în semn de apreciere a rezistenței de care au dat dovadă colectivele, venim cu această ofertă”, a declarat ministrul Sergiu Prodan.
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Culturii, autoritățile își propun ca prin intermediul acestui proiect suma investită de minister sa fie de două ori mai mare în urma vânzării de bilete, iar banii obținuți sa fie folosiți în interesul teatrelor.
Regulamentul Concursului este elaborat în colaborare cu beneficiarii, oamenii din domeniu și va fi supus dezbaterilor publice. Proiectele vor fi evaluate de către o comisie, care va pune un punctaj de credibilitate. Fiecare instituție poate înainta, până la toamnă, nu mai mult de două proiecte.
Ministrul Sergiu Prodan a mai anunțat că alte 10 milioane de lei sunt prevăzute în buget pentru vouchere în valoare a câte 1000 lei, care vor fi oferite tinerilor și pe care aceștia să le folosească pentru achiziții de cărți, bilete la spectacole, alte produse și servicii în scop de culturalizare.
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2020
Societate
Ioniță: Moldovenii nu sunt consumatori de cultură
Fluxul de știri
0