Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Marea Britanie: Aprovizionarea cu alimente, în pericol

© AFP 2024 / LEON NEALBoris Johnson
Boris Johnson - Sputnik Moldova, 1920, 12.06.2022
Abonare
Închiderea uneia dintre cele două fabrici majore de îngrășăminte din Marea Britanie ridică îngrijorări cu privire la aprovizionarea cu alimente în țară.
Creșterea accentuată a facturilor la energie a determinat închiderea permanentă a uneia dintre cele mai mari fabrici de îngrășăminte din Marea Britanie, trezind îngrijorări cu privire la aprovizionarea cu alimente în țară, a informat joi The Telegraph.
Uzina de lângă Chester producea îngrășăminte cu azot și dioxid de carbon. Gazul este necesar pentru anestezierea animalelor înainte de sacrificare și pentru a împacheta carnea, printre altele.
Potrivit președintelui-adjunct a Uniunii Naţionale a Fermierilor (NFU) Tom Bradshaw, închiderea uzinei „reprezintă o lovitură suplimentară pentru fermierii afectaţi deja de o inflație incredibil de mare pentru costurile îngrășămintelor. Acest lucru vine într-un moment în care costurile și aprovizionarea se confruntă cu un risc fără precedent.”
NFU a avertizat că prețurile fără precedent la îngrășăminte ar putea descuraja fermierii să cultive grâul necesar pentru pâine. Prețurile pentru cultură s-au triplat de la peste 200 de lire sterline pe tonă înainte de pandemia de Covid-19, la aproximativ 625 de lire sterline pe tonă în acest an.
De asemenea, Jo Gilbertson, șeful departamentului de îngrășăminte la Confederația Industriilor Agricole, a avertizat că închiderea fabricii ar putea pune şi mai multă presiune asupra prețurilor la produsele alimentare.
„Acest lucru va afecta multe lucruri. Dacă nu mai avem acces la îngrășăminte cu azot, acest lucru afectează totul, de la costul laptelui și al produselor din carne de pe rafturi până la prețul pâinii, deoarece grâul măcinat are nevoie de nivelul ridicat de proteine care este obţinut din azot ”, a spus ea pentru Telegraph, adăugând: „Atunci trebuie să importăm cereale și există o lipsă a acestora din cauza crizei din Ucraina.”
Inflația în costurile alimentelor în Marea Britanie a crescut la 4,3% în mai, de la 3,5% în aprilie, fiind cea mai mare din aprilie 2012, potrivit RT. Prețurile din magazine au crescut, de asemenea, în cel mai rapid ritm în mai bine de un deceniu.
Costul mâncării constituie o mare îngrijorare pentru majoritatea britanicilor. Numărul de persoane care sar peste mese sau apelează la băncile pentru alimente a crescut în ultimul an, potrivit Agenției pentru Standarde în Alimentație.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Ucraina folosește civilii ca „scuturi umane”
Fluxul de știri
0