Operațiunea militară rusă în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Situatia din Ucraina - operațiunea militară a Rusiei

Ucraina folosește civilii ca „scuturi umane”

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2022
Abonare
Ministerul rus al Apărării susține că luptătorii extremişti de la Kiev au plantat explozibili într-o fabrică de îngrășăminte şi că folosesc civilii ca „scuturi umane”.
CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Ministerul rus al Apărării a declarat că există „informații credibile” conform cărora luptătorii ucraineni folosesc civili ca scuturi umane în interiorul fabricii chimice Azot din orașul Severodonețk din Donbas.
Potrivit ministerului, trupele ucrainene „țin ostatici sute de locuitori și muncitori ai orașului în interiorul unităţilor subterane ale fabricii”.
„Naționaliștii au plantat explozibili în rezervoare care conțin substanțe chimice periculoase (acid azotic, amoniac și azotat de amoniu) și intenționează să le arunce în aer în timpul retragerii”, avertizează ministerul, potrivit RT.
Fabrica produce în primul rând îngrășământe. Lupte grele au fost raportate în și în jurul Severodonețkului în ultimele săptămâni, în timp ce forțele ruse și cele din Donbas încearcă să preia controlul asupra orașului.
Serghei Gaidai, oficialul-șef numit de Kiev în regiune, a acuzat Rusia că a bombardat fabrica Azot miercuri seară, distrugând instalația de producere a amoniului. El a spus că buncărul subteran al fabricii nu a fost deteriorat.
Gaidai a adăugat că, „potrivit proprietarului fabricii, toate îngrășămintele și substanțele chimice au fost înlăturate de pe teritoriul [fabricii] în a doua zi de război”.
Ministerul rus al Apărării a susținut joi că Ucraina ţine ostatici muncitori şi în uzina Kondiţioner din orașul Kramatorsk. Fabrica produce aparate de aer condiționat și încălzitoare de apă. Moscova a spus că luptătorii ucraineni au poziționat acolo lansatoare de rachete, precum și explozibili în interiorul unei alte fabrici chimice din orașul Avdeievka.
Ministerul Apărării a mai raportat că, potrivit informațiilor furnizate de soldații ucraineni capturați, „naționaliștii” plănuiau să bombardeze centrala termică Zmiovskaia din estul regiunii Harkov și apoi să dea vina pe Moscova.
Trader John Santiago, center, works on the floor of the New York Stock Exchange - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2022
Internațional
Inflația în SUA a urcat la cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani
Fluxul de știri
0