Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

ONU avertizează cu privire la o „catastrofă” creată de criza alimentară globală

© Sputnik / Caraus MihaiDrapel
Drapel - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2022
Abonare
Milioane de oameni ar putea să sufere de foamete dacă exporturile de cereale din Rusia și Ucraina continuă să scadă, avertizează ONU într-un raport.
BUCUREŞTI, 11 iun – Sputnik. Până la 181 de milioane de persoane din 41 de țări ar putea fi afectate de lipsuri severe de alimente în acest an din cauza conflictului din Ucraina și a impactului acestuia asupra exporturilor de cereale și îngrășăminte, potrivit unui raport al ONU.
„Alimentele nu ar trebui să fie niciodată un lux; sunt un drept fundamental al omului. Și totuși, această criză se poate transforma rapid într-o catastrofă alimentară de proporții globale”, a avertizat miercuri într-un raport al Grupului ONU de răspuns la criza alimentară, energetică și financiară.
Potrivit ONU, situația s-ar putea deteriora dincolo de 2022, existând riscul ca 19 milioane de persoane să se confrunte cu subnutriţia cronică la nivel mondial în 2023, dacă exporturile de alimente din Rusia și Ucraina continuă să scadă, se mai spune în raport, citat de RT.
„Criza alimentară din acest an se referă la lipsa accesului. Anul viitor ar putea fi vorba de lipsa hranei”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, adăugând că numărul de oameni afectaţi de insecuritate alimentară s-a dublat în ultimii doi ani.
Guterres a fost implicat în negocieri pentru deblocarea transporturilor de cereale din portul ucrainean Odessa. De asemenea, ONU, Rusia și Turcia au cooperat pentru a asigura accesul fără obstacole pe piețele globale pentru alimentele și îngrășămintele rusești.
Guvernul ucrainean și liderii occidentali au acuzat în mod repetat Rusia că ar fi împiedicat exporturile de cereale prin blocarea porturilor din Marea Neagră ale Ucrainei. Moscova a negat aceste afirmații, spunând că este gata să asigure trecerea în siguranță a vaselor care transportă cereale. Kremlinul a subliniat că perturbarea transporturilor este cauzată de minarea porturilor de către armata ucraineană.
De asemenea, Kievul a acuzat armata rusă că „a furat” stocurile sale de grâu pe fondul conflictului în desfăşurare. La începutul acestei săptămâni, ONU a declarat că nu este în măsură să verifice astfel de acuzații, adăugând că nici biroul secretarului general al ONU și nici Programul World Food (PAM) nu deţin informații credibile în această privință.
Miercuri seara, Ministerul rus al Apărării a acuzat „militanții ucrainenei din batalioanele naționaliste” că au dat foc în mod deliberat unui mare depozit de grâne din portul din Mariupol, în timp ce au fugit din calea forțelor rusești. Se raportează că incendiul a distrus peste 50 de mii de tone de cereale.
Министр иностранных дел России Сергей Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2022
Rusia
Lavrov a cerut Kievului să înceteze amânarea procesului de export de cereale
Fluxul de știri
0