Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Lovitură dată de americani securității energetice a UE

© Sputnik / Artem Zhitenyov / Accesați arhiva multimediaNavă de transportă gaz natural lichefiat
Navă de transportă gaz natural lichefiat - Sputnik Moldova, 1920, 11.06.2022
Abonare
Ca să scape de ”dependența” față de gazul rusesc, Uniunea Europeană ajunge dependentă de gazul american. Care nu doar că este mai scump, dar nu este nici sigur.
BUCUREȘTI, 11 iun - Sputnik. Freeport LNG, cea mai mare fabrică care asigură aproximativ 20% din capacitatea de procesare a GNL (gazelor naturale lichefiate) și-a închis activitatea pentru cel puțin trei săptămâni, după o explozie la o instalație din golful Texas.
Întreruperea coincide cu lucrările de întreținere la Nord Stream 1 și cu unele măsuri de întreținere luate de distribuitorii de gaze din Norvegia, ceea ce agravează situația. Estimările sunt că statele UE vor apela în această perioadă la stocuri. Însă întrebarea este dacă vor mai putea să acopere aceste stocuri după aceea.
O întrerupere de cel puţin trei săptămâni înseamnă o pierdere de aproximativ 940.000 de tone de GNL. Dacă se ia în considerare o cantitate medie a unui transport de aproximativ 70.000 de tone, înseamnă aproximativ 13 transporturi”, a spus Alex Froley, analist pentru GNL la firma de informaţii ICIS.
Firmele americane erau orientate spre piața asiatică, în particular Japonia și Coreea de Sud, până când, din primăvara acestui an și piața Uniunii Europene s-a arătat tot mai interesată de înlocuirea gazului natural rusesc cu cel lichefiat, al americanilor.
Portul Giurgiulești, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2022
Economie
Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat câteva măsuri noi, iată pe cine îi vizează
Fluxul de știri
0