Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deblocarea frontierelor: Ce decizii au fost luate de către autorități

© Sputnik / Miroslav RotariРумыния контрольно пропускной пункт
Румыния контрольно пропускной пункт - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2022
Abonare
Autoritățile au anunțat un plan de acțiuni pentru deblocarea punctelor de frontieră.
CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. Primul punct de frontieră, unde controlul și vămuirea se va face în echipe comune, va fi Leușeni-Albița. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul întâlnirii din această dimineață de la București, între premierii Republicii Moldova și României, precum și a vizitei de lucru de ieri a ministrului Afacerilor Interne, Ana Revenco, în România.
Astfel, a fost dat startul planului de contingență pentru deblocarea situației de la frontierele moldo-române începând de astăzi, 10 iunie 2022.

„Vor fi implementate măsuri de urgență, cu aplicabilitate imediată, pentru deblocarea situației în vămi, prin înființarea unui grup comun de acțiune care să coordoneze și să sincronizeze activitățile imediate ale autorităților din Republica Moldova și România în punctele de frontieră, pentru reducerea timpului de așteptare pentru camioanele cu marfă”, este precizat într-un comunicat al Ministerului de Interne.

Astfel, începând de astăzi, va fi testată abordarea de tipul unei singure acțiuni de control, efectuată dintr-un singur punct.
Începând cu ora 12:00, echipele mixte româno-moldovene vor fi prezente în vama Albița-Leușeni, unde vor face analiza în teren pentru a operaționaliza imediat lucrul în echipe mixte de control. Se așteaptă ca în câteva ore, cel puțin în punctul de frontieră Leușeni-Albița, timpul de așteptare al camioanelor cu marfă să se reducă considerabil.
Oficialii români și moldoveni susțin că depun toate eforturile ca împreună să normalizeze situația în frontierele moldo-române, de asigurare a fluxului de transporturi de mărfuri și alimente către Europa, pentru a nu se crea premisele unei crize alimentare în spațiul european și mondial.
Struguri - Sputnik Moldova, 1920, 10.06.2022
Economie
UE ar putea admite temporar importul unor produse moldovenești fără taxe vamale
Fluxul de știri
0