Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultima oră: Motorina trece de pragul psihologic de 30 de lei

© Sputnik / Mihai Carausавтозаправка
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi prețuri plafon pentru carburanți.
CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Prețurile la carburanți cresc de la o zi la alta. Motorina ar putea trece de pragul psihologic de 30 de lei pe 10 iunie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi prețuri plafon la produsele petroliere principale de tip standard.
Astfel, pentru un litru de motorină, șoferii ar putea achita 30,40 de lei, cu 53 de bani mai mult față de astăzi. Litrul de benzină cu cifra octanică 95 ar putea să coste 33,23 de lei, cu încă 30 de bani mai mult.
Potrivit ANRE, majorările fără precedent ale prețurilor la produsele petroliere reprezintă o consecință cumulată a doi factori de bază:
relansarea economiilor lumii după perioada pandemică și, prin urmare, debalansarea echilibrului dintre cerere și ofertă;
criza generată de războiul din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice tradiționale și care a exclus parțial produsele petroliere din Federația Rusă de pe piețele occidentale.
În rezultat, piața europeană de produse petroliere a resimțit cel mai mult efectul acestor doi factori, în special în contextul în care 30% din consumul de țiței și 40% din cel de produse petroliere provine din import, din Rusia.
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 09.06.2022
Politică
Taxe consulare mai mici: Cine va beneficia de reduceri
Fluxul de știri
0