Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un milion de moldoveni au obținut cetățenia României

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport românesc
Pașaport românesc - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Bucureștiul a anunțat că aproximativ un milion de cetățeni ai Republicii Moldova au obținut cetățenia României.
CHIȘINĂU, 8 iun - Sputnik. Un milion de cetățeni ai Republicii Moldova au obținut cetățenia României, iar alte 100 de mii de oameni sunt în proces de așteptare. Despre aceasta a anunțat secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune.
„În jur de un milion de români din stânga Prutului și-au redobândit cetățenia. Ei sunt români, și în baza actelor demonstrează acest lucru. Mai sunt în lucru 100 de mii de dosare la Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Ritmul s-a accelerat în ultima perioadă. Timpul de așteptare este, în continuare, foarte mare și asta din cauza numărului foarte mare de cereri”, a spus Adrian Dupu.
Oficialul român a mai spus că și în acest an entitatea pe care o conduce pregătește proiecte importante care vizează domeniul culturii, educației, libertății mass-media.

„Recent am semnat 36 de proiecte destinate Republicii Moldova care vor fi direct finanțate în acest an. Unul dintre proiecte este Bookfest-ul, care se întoarce la Chișinău după 3 ani și care va avea loc în perioada 31 august - 4 septembrie, sub înaltul patronaj al președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis”, a declarat Dupu.
Amintim că cetățenii Republicii Moldova au dreptul la redobândirea cetățeniei române în baza rudelor (părinți, bunici, străbunici), născute pe teritoriul României Mari până în 28 iunie 1940.
În 2009, Parlamentul României a adoptat o lege prin care au simplificat procedura de acordare a cetățeniei cetățenilor Republicii Moldova. Pentru a obține pașaportul românesc, cei care locuiesc pe malul stâng al Prutului nu au nevoie de un interviu obligatoriu pentru cunoașterea limbii române.
Igor Dodon la Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2022
Politică
Dodon: Vara va fi decisivă pentru modul în care Moldova va supraviețui la iarnă
Fluxul de știri
0