Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: Vara va fi decisivă pentru modul în care Moldova va supraviețui la iarnă

© Sputnik / Mihai CarausIgor Dodon la Procuratura Generală
Igor Dodon la Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2022
Abonare
Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, avertizează că în sezonul rece al anului am putea trăi cea mai mare sărăcie din istoria țării.
CHIȘINĂU, 8 iun - Sputnik. Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, aduce noi critici guvernării PAS, inclusiv actualului președinte Maia sandu. Dodon spune că din cauza incompetenței, Guvernul PAS nu poate ieși din crizele economice și energetice.
„Pe fundalul acestor crize economice și energetice, din care guvernul PAS nu poate ieși, din cauza incompetenței sale, noi suntem anunțați că în Moldova vor fi aduse arme letale și posibil și trupe străine. Adică, la iarnă vom sta în sărăcie și frig, dar cu tunuri și rachete”, scrie Dodon pe canalul său de Telegram.
Acesta vine cu prognoze sumbre pentru viitorul apropiat și menționează că este evident că în toamnă ne putem pomeni cu tarife de 30 de lei la gaz, peste 4 lei la energie electrică, peste 40 de lei litru de benzina și creșterea în lanț a prețurilor la toate produsele alimentare.
„Vara aceasta va fi decisivă pentru modul în care Moldova va supraviețui sezonului de iarnă. Țara se află într-un declin catastrofal, iar securitatea socială, economică și energetică sunt grav amenințate”, a mai scris Igor Dodon.
Fostul șef al statului este de părere că actualul președinte, Maia Sandu, îndrumată de „stăpânii ei din exterior”, merg pe scenariul ucrainean. Mai mult, aceste susține că se încearcă destabilizarea intenționată a situației, iar „unii factori politici din Occident vor să folosească moldovenii drept carne de tun în lupta geopolitică ce se dă acum în această regiune”.
Președinția RM - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2022
Politică
Problema securității alimentare, discutată la Consiliul Suprem de Securitate - noi decizii
„Toate aceste procese de înarmare și această isterie anti-rusească se face în mod special, pentru a justifica prezența unor trupe străine de factură NATO pe teritoriul Republicii Moldova. Se pregătește o conexiune militară și politică a țării noastre la teritoriul României, cu renunțarea la neutralitate. Fără a consulta opinia cetățenilor și contrar normelor constituționale, se pregătește o Unire tehnică, politico-militară, pe care ulterior vor încerca să o formalizeze și legalizeze juridic de Parlamentul majoritar PAS și de Curtea Constituțională capturată, sub „protecția” trupelor străine prezente aici, așa cum a mai fost în istoria poporului nostru la începutul secolului trecut”, mai scrie Igor Dodon.
Fostul președinte este convins că la toamnă și la iarnă societatea moldovenească va suporta cea mai groaznică perioadă de frig și de foamete din istoria țării.
În context, Igor Dodon face apel către toate forțele politice de opoziție indiferent de orientările lor ideologice și geopolitice să discute cu cetățenii, să le explice pericolele care ar putea să apară. Fostul șef de stat mai spune că oamenii trebuie să fie pregătiți pentru a ieși masiv în stradă pentru ași apăra statalitatea și neutralitatea, dar și pacea.
Deocamdată nici Guvernul, nici Președinția, dar nici Partidul Acțiune și Solidaritate nu au ieșit cu o reacție la acuzațiile aduse de Igor Dodon.
Лампочка - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2022
Societate
ANRE decide astăzi dacă se va scumpi energia electrică
Fluxul de știri
0