Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Problema securității alimentare, discutată la Consiliul Suprem de Securitate - noi decizii

© Sputnik / Mihai CarausPreședinția RM
Președinția RM - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2022
Abonare
Consiliul Suprem de Securitate a luat câteva decizii privind acțiunile care trebuie să fie întreprinse în contextul securității alimentare.
CHIȘINĂU, 8 iun - Sputnik. În termen de trei săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Economiei trebuie să finalizeze strategia securității alimentare și planul de măsuri, care să prevadă aplicarea, în caz de necesitate, și a anumitor reglementări a exporturilor de materii prime și produse alimentare în perioada 2022-2023.
O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, care s-a întrunit ieri pentru a fi audiate rapoartele și analizele instituțiilor publice ce vizează asigurarea rezervelor agroalimentare și aprovizionării pieței interne, dar și eficiența sectorului agroalimentar în ansamblu.
Totodată, în termen de patru săptămâni, MAIA, ME și Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor vor revizui procedurile de asigurare a siguranței alimentelor pentru a elimina elementele redundante în procesul de certificare a produselor alimentare și producătorilor de produse alimentare din țară și de peste hotare.
O altă decizie ține de supravegherea de către Consiliul Concurenței a piețelor relevante. Totodată, Consiliul are obligația de a investiga și sancționa prompt cazurile de abuz de poziție dominantă.
Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor vor asigura fluiditatea traversării transporturilor cu materii prime și produse alimentare în punctele de trecere a frontierelor, inclusiv printr-o mai bună colaborare cu țările vecine.
Лампочка - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2022
Societate
ANRE decide astăzi dacă se va scumpi energia electrică
În termen de trei săptămâni, MAIA și ANSA vor revizui procedurile de asigurare a prezenței pe piață a produselor refrigerate. Iar Ministerul Muncii și Protecției Sociale și MAIA, în termen de două săptămâni, vor stabili lista produselor și materiilor prime prioritare pentru reglementarea pieței interne și a exporturilor.
În termen de trei săptămâni, MAIA, MMPS, ME și MAI vor revizui nivelul de rezerve obligatorii de stat pentru produse și materii prime.
Potrivit unui comunicat al Președinției, astfel de acțiuni vor fi întreprinse pentru funcționarea eficientă a lanțurilor valorice și asigurarea accesului produselor autohtone în piețele și rețelele de comercializare, eliminarea efectelor poziției de monopol, obținută prin metode neconcurențiale, pe care unii agenți economici iresponsabili o au pe piață, dar și sporirea productivității muncii în sectorul agricol.
Fluxul de știri
0