Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia dorește ca Ucraina să adere la ”Inițiativa Celor Trei Mări”

© Sputnik / Alieksiej Witwickij / Accesați arhiva multimediaMateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2022
Abonare
Polonia forțează nota: vrea ca Ucraina să facă parte din ”Inițiativa Celor Trei Mări”, grup din interiorul Uniunii Europene, puternic influențat de interesele SUA în estul Europei.
BUCUREȘTI, 7 iun - Sputnik. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat în cadrul congresului anual al oficialităților locale din țările participante la Inițiativa Celor Trei Mări, că această inițiativă nu mai poate exista fără acceptarea Ucrainei în rândurile sale. De altfel și președintele Poloniei, Andrej Duda, se pronunțase în timpul vizitei la Kiev cu privire la invitarea Ucrainei în interiorul ”inițiativei”.
Ambasadorul Ucrainei la Varșovia, Andrii Deșciția, a răspuns că Ucraina este ”foarte mult interesată” să se alăture Poloniei în acest proiect regional, transmite Agerpres.
Iniţiativa Celor Trei Mări reuneşte 12 ţări din Uniunea Europeană situate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Obiectivul iniţiativei este, oficial, adâncirea legăturilor politice, economice, energetice şi infrastructurale între ţările respective.
Neoficial, obiectivul Inițiativei Celor Trei Mări este legat de consolidarea prezenței economice și militare a SUA și constituirea unui pol de influență controlat de americani în interiorul Uniunii Europene.
Ideea extinderii Inițiativei în afara zonei UE apare acum și este legată de Ucraina, țară pentru care aderarea la Uniunea Europeană este ”un pod prea îndepărtat”.
Este interesant că această extindere nu a vizat statele balcanice din afara Uniunii Europene, a căror importanță geografică și geopolitică, dar și a căror relație cu Uniunea Europeană (state candidate de deja mulți ani de zile) ar fi justificat mult mai mult apartenența la inițiativă.
În această lună va avea loc la Riga, în Letonia, un summit al Inițiativei, unde foarte probabil chestiunea Ucrainei va fi reluată. Aderarea Ucrainei ar putea fi astfel un premiu de consolare pentru foarte probabilul refuz politicos de aderare la UE.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2022
Editoriale
SUA vor trebui să plătească în cazul declarării unui default Rusiei
Fluxul de știri
0