Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cetățenii din nordul țării ar putea achita mai mult pentru energia electrică

© Pixabay / Pexelslampă
lampă - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2022
Abonare
Locuitorii din Bălți și cele 11 raioane din nordul Republicii Moldova ar putea achita mai mult pentru energia electrică.
CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Compania Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord), deţinută de stat, a depus la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică cererea pentru majorarea preţurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice în anul 2022. Asfel, consumatorii ar putea achita 2,93 lei pentru un kWh, scrie presa locală.
Potrivit solicitării FEE-Nord, preţurile la curentul electric ar urma să crească cu peste circa 20% de la 1 iunie.
Potrivit solicitării FEE-Nord, preţurile la curentul electric ar urma să crească cu peste circa 20% de la 1 iunie.
de la 157 de bani, la 166 de bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport;
de la 172 de bani, la 213 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de ieșire din rețelele de transport;
de la 190 de bani la 233 de bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV), ceea ce este cu 43 de bani/kWh sau 22,6% mai mult decât prețurile în vigoare;
de la 251 de bani la 293 de bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV), ceea ce este cu 42 de bani/kWh sau cu 16,7% mai mult decât prețurile în vigoare.
Administraţia FEE-Nord susţine că actualizarea prețurilor reglementate este necesară ca urmare a majorării prețului de procurare a energiei electrice începând cu luna mai, care va condiționa creșterea prețului mediu de procurare la surse pentru anul 2022 de la 137,1 bani/kWh la 153,1 bani/kWh, adică cu 11,7%.
Protestul PSRM la sediul Ministerului Finanțelor - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2022
Politică
Socialiștii protestează la sediul Ministerului Finanțelor contra creșterii prețurilor
FEE-Nord a acumulat datorii de 238 de milioane de lei
Un alt factor invocat este cursul mediu de schimb al leului moldovenesc față de dolarul SUA, care a crescut considerabil față de cel aplicat la aprobarea de către ANRE a prețurilor reglementate pentru anul 2022: de la 17,93 lei pentru un dolar în ianuarie, la 18,92 lei pentru un dolar în mai.
„Necesitatea actualizării prețurilor reglementate este determinată și de situația financiară a entității, care la moment își onorează cu dificultate obligațiunile contractuale față de furnizorii/producătorii de energie electrică și operatorii sistemului de distribuție și transport al energiei electrice. La moment, entitatea înregistrează datorii comerciale în sumă de 238,1 milioane de lei”, se arată în cererea depusă la ANRE de FEE-Nord.
Fluxul de știri
0