Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ciolacu: Cred că Moldova nu are nevoie de ajutor militar

Marcel Ciolacu - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Luni, 6 iunie, a avut loc vizita unei delegații a Parlamentului României, condusă de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, la Chișinău.
BUCUREȘTI, 6 iun - Sputnik. Cu prilejul acestei vizite, Marcel Ciolacu, care este și președintele principalului partid de guvernământ din România, PSD, a avut o întrevedere cu omologul său, Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, dar și liderul partidului de guvernământ de la Chișinău, PAS.
După întrevedere cei doi au făcut declarații de presă și au răspuns unor întrebări din partea presei.
Printre subiectele cele mai importante se găsește cea a necesității implementării conceptului de control comun la frontieră și de fluidizare a traficului transfrontalier.
Acest subiect este corelat de discuțiile cu privire la securitatea Republicii Moldova, existând, după declarațiile unor politicieni britanici, suspiciunea că ar exista posibilitatea ca țara să renunțe la neutralitatea sa constituțională.
Cei doi lideri ai Parlamentelor din București și Chișinău au reafirmat neutralitatea Republicii Moldova și faptul că Republica Moldova nu are nevoie de ajutor militar.
”Cred că Republica Moldova nu are nevoie de ajutor militar, fiind un stat neutru prin Constituție. În schimb are nevoie de securizarea frontierelor, lucru benefic nu doar pentru Republica Moldova, ci pentru întreaga Europă”, a spus Marcel Ciolacu.
Securizarea frontierelor Republicii Moldova cu Ucraina reprezintă o condiție importantă atât pentru relaxarea regimului de frontieră dintre România și Republica Moldova, cât și pentru parcursul european al țării.
Dacă președintele Parlamentului de la Chișinău a spus că Republica Moldova mizează pe susținerea României în interiorul UE, Marcel Ciolacu a spus că această susținerea nu este ”un favor” făcut de București, ci o obligație a României.
De asemenea Ciolacu a discutat și despre necesitatea unor politici sociale comune pentru ca cetățenii celor două state să poată trece prin această perioadă dificilă din punct de vedere economic și social.
De asemenea s-a anunțat că în viitorul apropiat va avea loc la Chișinău o ședință comună a celor două Parlamente, ale României și Republicii Moldova.
Drapelele de stat ale României și Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Politică
Parlamentele de la Chișinău și București se întrunesc în ședință comună - detalii
Fluxul de știri
0