Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentele de la Chișinău și București se întrunesc în ședință comună - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariDrapelele de stat ale României și Republicii Moldova
Drapelele de stat ale României și Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Abonare
Parlamentele de la Chișinău și București se vor întruni pentru prima dată în ședință comună.
CHIȘINĂU, 6 iun - Sputnik. Deputații din Parlamentul Republicii Moldova și cel al României se vor întruni în ședință comună. Va fi prima ședință comună a deputaților de pe ambele maluri ale Prutului și va avea loc la Chișinău.
Despre aceasta a anunțat președintele Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă comună cu președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră.
Potrivit lui Igor Grosu, în cadrul ședințelor comune ale comisiilor parlamentare din cele două state a fost aprobată o declarație privind continuarea colaborării bilaterale pe domenii de interes reciproc.
Grosu mai spune că amendamentul declarației conține un punct privind necesitatea implementării controlului comun la frontiera dintre statele noastre, inclusiv prin crearea unui grup de lucru bilateral privind fluidizarea traficului la frontiera dintre Republica Moldova și România.

„Ne dorim să creștem și mai mult cooperarea economică dintre cele două state. România este deja printre cei mai importați parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Prin controlul comun la frontieră ne dorim să facem mai ușoară activitatea transportatorilor, care joacă un rol cheie pentru aprovizionarea la nivel regional”, a declarat Igor Grosu.

Marcel Ciolacu - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Politică
Ciolacu, la Chișinău: întrevederi cu Grosu, Sandu și Gavrilița
Președintele Parlamentului Igor Grosu a precizat că discutat cu președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Ion-Marcel Ciolacu, despre cozile camioanelor de la frontiera moldo-română. Grosu anunță că deocamdată nu au fost identificate soluțiile pentru depășirea acestei probleme, însă discuțiile urmează să continuie.
În cadrul conferinței, Grosu a mai anunțat că Republica Moldova trebuie să-și întărească armata și serviciile de inteligență. El a subliniat că statutul de neutralitate al Republicii Moldova „nu este un decor", iar țara "trebuie apărată".
De cealaltă parte, președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Marcel Ciolacu, a declarat că Republica Moldova nu are nevoie de ajutor militar, fiind un stat neutru prin Constituție.
„În schimb are nevoie de securizarea frontierelor, lucru benefic nu doar pentru Republica Moldova, ci pentru întreaga Europă”, a declarat Marcel Ciolacu.
În context, Igor Grosu a declarat că autoritățile vor depune toate eforturile pentru a consolida sistemul de apărare, ordine publică, inteligență, etc.
PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 05.06.2022
Politică
Proteste antiguvernamentale în toată Moldova
Fluxul de știri
0