Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Erdogan: Europa este în stare de panică

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaРабочий визит президента РФ В. Путина в Турецкую Республику
Рабочий визит президента РФ В. Путина в Турецкую Республику - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Abonare
Statele membre ale UE și alte țări europene sunt într-o stare de „panică” din cauza afluxului de refugiați din Ucraina, a decarat duminică președintele turc Erdogan.
BUCUREŞTI, 6 iun – Sputnik, Doina Crainic. Vorbind în fața susținătorilor partidului său în orașul Kizilcahamam, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că, în timp ce Turcia „gestionează cu succes migrația ilegală din Siria de 11 ani, vedem panică în Europa în contextul crizei [legate de conflictul] Ucraina-Rusia”. Preşedintele Turciei, citat de RT, și-a exprimat speranța că „lumea va ieși cât mai curând posibil din perioada critică prin care o traversează”.
De când Rusia a atacat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, aproape 14 milioane de ucraineni au fost strămutaţi, potrivit unui raport publicat vineri de Amin Awad, secretarul general adjunct și coordonatorul în criza din Ucraina al Națiunilor Unite. Se crede că șase milioane dintre acești oameni au fugit în țările vecine.
State membre UE precum Polonia, România și Ungaria au fost printre destinațiile principale, pe lângă Rusia, pentru refugiații ucraineni.
În afară de problema migrației declanșată de conflictul din Ucraina, Erdogan s-a referit şi la cererile Suediei și Finlandei de aderare la NATO, care au fost depuse la mijlocul lunii mai, menţionând că ele constituie o amenințare percepută din partea Rusiei.
Președintele turc a precizat că Ankara va continua poziţia sa de a bloca aderarea acestor două ţări la blocul militar „până când așteptările [sale] vor fi îndeplinite”.
Având în vedere că este nevoie de consimțământul unanim al tuturor celor 30 de membri NATO pentru ca noii solicitanți să fie admiși în alianță, obiecțiile Turciei au blocat efectiv speranţa celor două țări nordice de aderare.
Ankara insistă că le va debloca aderarea numai dacă încetează să adăpostească persoane legate de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și alte organizații kurde pe care Ankara le consideră teroriste.
Un alt element major al disputei este decizia din 2019 a Stockholmului și Helsinki de a interzice vânzarea de arme către Turcia, în urma incursiunii militare a Ankarei în nordul Siriei împotriva militanților kurzi. Turcia cere să fie ridicată interdicţia.
În timpul discursului său de duminică, Erdogan a mai spus că „sistemul pe care l-a construit Occidentul pentru a-și proteja propria securitate și bunăstare se dărâmă”. Acesta a recomandat o reformă majoră a Consiliului de Securitate al ONU, menționând că „Pământul este mai mare decât” acele cinci națiuni. Președintele turc a mai spus că există indicii că țările occidentale vor adopta, în cele din urmă, sugestiile pe care Ankara le face „de ani de zile” în acest sens.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2022
Rusia
Lavrov a reacționat la furnizarea de rachete Kievului de către Occident
Fluxul de știri
0