Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia limitează exporturile de gaze nobile, element-cheie în fabricarea cipurilor

© Fotolia / EdelweissМикрочип компьютерной схемы
Микрочип компьютерной схемы - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Rusia a limitat exportul de gaze nobile, precum neonul, un ingredient-cheie în fabricarea cipurilor, până la sfârșitul anului 2022, pentru a-și consolida poziția de piață, a anunţat Ministerul rus al Comerţului.
CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. Oprirea exporturilor de către Rusia ar putea agrava criza privind aprovizionarea pe piața globală a cipurilor. Ucraina a fost unul dintre cei mai mari furnizori de gaze nobile din lume până când a suspendat, în martie, producția la uzinele sale din orașele Mariupol și Odesa.
Exporturile de gaze nobile, pe care Rusia le furniza în Japonia și în alte țări, vor fi permise numai cu permisiunea specială a statului până la 31 decembrie, a declarat guvernul rus pe 30 mai.
Măsura va oferi o oportunitate de „restabilire a acelor lanțuri care au fost afectate și construitea unora noi”, a declarat, pentru Reuters, viceministrul Comerţului, Vasili Şpak, prin intermediul serviciului de presă al Ministerului.
Rusia reprezintă 30% din aprovizionarea globală cu trei gaze nobile - Neon, Krypton și Xenon -, conform estimărilor ministerului.
Taiwanul, principalul producător mondial de cipuri, a impus restricţii la exporturile acestui produs în Rusia, după ce Moscova a început operaţiunea militară în Ucraina pe 24 februarie.
„Ne propunem să ne creștem capacitatea de producție (de gaze nobile) în viitorul apropiat. Credem că vom avea ocazia să fim auziţi în acest lanț global, iar acest lucru ne va oferi un avantaj competitiv dacă este necesar să purtăm negocieri reciproc benefice cu colegii noștri”, a spus Șpak.
Президент РФ В. Путин встретится с председателем Африканского союза М. Саллом - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2022
Internațional
Africa cere ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie ridicate
Fluxul de știri
0