Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena

© Photo : eikonografosSfinții Împărați Constantin și Elena
Sfinții Împărați Constantin și Elena - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2022
Abonare
Sfinții împărați Constantin și Elena, cei care au schimbat istoria Europei, sunt prăznuiți astăzi de Biserica Ortodoxă.
CHIȘINĂU, 3 iun - Sputnik. Sfinții Împărați Constantin și Elena cei în tocmai cu Apostolii sunt prăznuiți în fiecare an, pe data de 21 mai / 3 iunie. Astăzi își serbează onomastica 28 de mii 632 de moldoveni care poartă nunele în cinstea Sfântului Împărat Constantin și 100de mii 168 de moldovence care poartă numele Elena.
Viața Sfinților Împărați Constantin și Elena
Constantin cel Mare a fost primul fiu al lui Constantius Chlorus si al Elenei. A fost proclamat august în anul 306, moment în care îi conferă mamei sale, Sfânta Elena, titlul de "Nobilissima Femina" (Doamna prea nobila), iar în anul 325, îi acordă distincția de "Augusta".
Sfântul Constantin cel Mare este primul împărat roman creștin. După ce l-a învins pe împăratul păgân Maxentiu, Constantin dă în anul 313 celebrul Edict de la Milan, prin care religia creștină devine o religie permisă. El scutește Biserica de dări, drept de care nu se bucurau templele păgâne, și îi înapoiază tot ceea ce îi fusese confiscat, acordându-i și dreptul de a primi donații. Nu trebuie uitat nici ajutorul acordat episcopilor cu sume importante din tezaurul statului, pentru ridicarea de biserici și întreținerea clerului. El a dăruit Bisericii și dreptul de eliberare a sclavilor. A înlăturat din legile penale pedepsele contrare creștinismului, precum: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul rosu).
Prin legea din 321, Constantin cel Mare a generalizat duminica ca zi de repaus în Imperiu. Împăratul Constantin a adoptat legi care interziceau adulterul și avortul, abandonarea copiilor nou născuți, răpirea copiilor și vinderea copiilor din motive de sărăcie. Datorita lui are loc primul Sinod Ecumenic, ținut în anul 325, la Niceea, pentru afirmarea dreptei credințe.
În cadrul acestui Sinod au fost alcătuite primele 7 articole ale Simbolului de credință (Crezul), a fost fixată data Paștilor (prima duminică după luna plină, după echinocțiul de primăvară) și s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericească.
Forumul Tinerilor din CSI se va desfășura anul viitor în Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2022
Podcasturi
Republica Moldova va găzdui anul viitor un eveniment important pentru tinerii din CSI
La sfârșitul lucrărilor, când Osiu de Cordoba a rostit articolele din Crez, Constantin a spus: "Da, acesta este adevarul. Nu sunt teolog, dar simt ca aici este adevarul. Sunt convins ca nu voi l-ati facut, ci Dumnezeu care a lucrat cu voi".
Constantin cel Mare a primit botezul de la episcopul Eusebiu de Nicomidia în luna mai, anul 337. A trecut la cele veșnice în același an, pe 21 mai/3 iunie.
Sfinții Împărați Constantin și Elena în iconografia ortodoxă
Potrivit, crestinortodox.ro, în iconografia ortodoxă, Sfinții Împărați Constantin și Elena au între ei așezată Sfânta Cruce, pentru că Sfântul Constantin a descoperit Crucea pe cer, iar Sfânta Elena în pământ. În ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a văzut pe cer ziua, în amiaza mare, o cruce luminoasa deasupra soarelui cu inscripția: "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei birui). Noaptea, în timpul somnului, i se descoperă Hristos, cerându-i să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaților. Dând ascultare poruncii primite în vis, iese biruitor în lupta cu Maxentiu. Pe acest eveniment este pusa, de foarte mulți cercetători, convertirea împăratului la religia creștină.
Fluxul de știri
0