Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Creditele, tot mai scumpe: BNM majorează rata de bază cu 3%

© Sputnik / Miroslav RotariOctavian Armașu
Octavian Armașu - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a organizat o conferință de presă cu privire la decizia de politică monetară.
CHIȘINĂU, 3 iun - Sputnik. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să majoreze rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 3 puncte procentuale până la nivelul de 18,5 la sută anual. Decizia a fost anunțată de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, care a precizat că deciziile de politică monetare au fost luate pentru a reduce presiunile inflaționiste.
De asemenea, se stabilesc ratele de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 20,50 la sută anual și de 16,50 la sută anual la depozitele overnight.
„Efectul scontat este ca ratele la depozite să crească, astfel ca oamenii să fie încurajați să economisească și să reducă consumul. La fel și creditele, vor crește ratele de pe piață, creditele se vor scumpi, iar oamenii vor economisi”, a menționat guvernatorul BNM.
Se majorează norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă după cum urmează:
Începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești în perioada 16 iunie-15 iulie – de la 30% la 32% din baza de calcul;
Începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești în perioada 16 iulie-15 august – de la 32% la 34% din baza de calcul.
Se majorează norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă după cum urmează:
Începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă în perioada 16 iunie-15 iulie – de la 33% la 36% din baza de calcul;
Începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă în perioada 16 iulie-15 august – de la 36% la 39% din baza de calcul.
Amintim că Parlamentul a creat o comisie specială de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni. Decizia a fost luată la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, condus de președintele RM, Maia Sandu.
Stație peco - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2022
Economie
Piața produselor petroliere a ajuns în vizorul unei comisii parlamentare speciale
Fluxul de știri
0